Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković posjetio fregatu HMS „Monmouth” Kraljevske ratne mornarice

Objavljeno: 27.03.2017. 22:57 Autor: mod

 

Ministar odbrane mr Predrag Bošković posjetio je danas fregatu Kraljevske ratne mornarice HMS ,,Monmouth“ (F-235) koja je jutros uplovila u Luku Bar, gdje će se zadržati do 31. marta. 

Tom prilikom, Bošković se sastao sa ambasadorom Velike Britanije u Crnoj Gori, Ianom Vitingom (Ian Whitting) i komandantom HMS ,,Monmouth“, kapetanom fregate Ianom Fizijem (Ian Feasey). 

Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo posjetom broda jedne od najvećih mornarica na svijetu što, kako je kazao, predstavlja još jedan iskaz povjerenja od strane partnera iz Sjeveroatlantskog saveza, kao i pokazetelj da je Crna Gora sposobna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti. On je istakao da je ovom posjetom postavljena zajednička platforma za unapređenje buduće saradnje između ministarstava odbrane i mornarica dvije zemlje. 

Ambasador Viting je kazao da posjeta broda predstavlja potvrdu posvećenosti Velike Britanije strateškom partnerstvu sa Crnom Gorom i istakao spremnost kontinuiranog pružanja ekspertske podrške u cilju jačanja bilateralne saradnje dvije zemlje. 

Kapetan Fizi je istakao da je čast i privilegija posjetiti Crnu Goru u godini u kojoj postaje članica NATO, čime se još više jača strateško partnerstvo između naše dvije zemlje. 

HMS ,,Monmouth“ je u posjeti Crnoj Gori na putu ka Persijskom zalivu, gdje će se pridružiti ostalim brodovima angažovanim na očuvanju bezbjednosti plovnih puteva. Misija broda je zaštita trgovačkih puteva i održavanje bezbjednosti na moru kroz nadzor, odvraćanje i borbu protiv piraterije i terorizma na moru. 

Posjeta britanske fregate realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Crne Gore i Velike Britanije.

 

 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?