Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na sastanku sa ambasadorima država EU: Uskoro ratifikacija Ugovora u Skupštini CG, za CG EU nema alternative

Objavljeno: 12.04.2017. 19:48 Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovao je danas u Delegaciji Evropske unije u Podgorici u radu redovnog sastanka šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i država-članica, kojem je domaćin šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav.

Zahvalivši se domaćinu na pozivu da učestvuje u radu sastanka predsjednik Marković je rekao u uvodnom izlaganju da su ambasadori svjedoci izazova sa kojima se Vlada svakodnevno suočava kao i sa naporima koja ulaže u cilju rješavanja aktuelnih problema.

„Za nas je ostvarenje članstva u NATO-u pravo priznanje posvećenosti jedne države da ostvari standarde Alijanse. Čeka nas ratifikacija sjevernoatlanskog Ugovora u crnogorskom parlamentu, u narednim danima, a vladajuća većina, prevashodno vodeći računa o interesu svojih građana, spremna je da u skladu s Ustavom donese odluku glasanjem. Uslijediće predaja našeg ratifikacionog dokumenta Vašingtonu i na kraju kao simboličan čin podizanje crnogorske zastave, kao 29. članice Alijanse, u sjedištu NATO u Belgiji... Želim da i ovom prilikom zahvalim članicama NATO na veoma brzom obavljanju svih procedura za naše punopravno članstvo...“ – rekao je predsjednik Vlade.

  
Premijer je kazao da završetak ratifikacije Protokola prate žestoke reakcije u kojem pojedine snage polako shvataju da gube bitku s voljom naroda koji im je pokazao kolika im je podrška na prošlim izborima, ali i s državom.

„Već ove sedmice ćemo biti svjedoci podizanja optužnice za slučaj pokušaja terorističkih napada, jer su svi kapaciteti Specijalnog državnog tužilaštva i organa za sprovođenje zakona usmjereni na ovaj najvažniji slučaj u novijoj istoriji. O izvjesnosti i realnosti navedenog dovoljno govori panika dijela opozicije koja se pojačano pokazuje proteklih dana“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je s tim u vezi istakao kontinuirano dezavuisanje crnogorskog pravosudnog sistema i posebno Specijalnog tužilaštva.

„Na sve načine nastoji se osporiti kredibilitet Specijalnog tužilaštva i svih poteza koje ono povlači kako bi optužnica bila utemeljena... Čvrsto vjerujem da će veoma brzo jasna optužnica i transparentan sudski proces staviti tačku na ovaj slučaj, te da će to biti nedvosmislena poruka i akterima ovog zlodjela, a i svim njihovim inspiratorima i finansijerima da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države“ – rekao je predsjednik Vlade.

Govoreći o evropskim integracijama premijer je rekao da je Vlada čvrsto i u potpunosti odlučna u namjeri da dinamično nastavi s procesom integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

„Na to nas obavezuju i posljednja istraživanja javnosti koja ukazuju da bi i 76% crnogorskih građana u ovom trenutku glasalo za ulazak u EU. Dakle, i nakon završetka procesa u NATO ključni napori crnogorske Vlade biće posvećeni ovom našem strateškom prioritetu“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da smo otvorili 26 pregovaračkih poglavlja, a dva privremeno zatvorili i dodao da vjeruje da ćemo na međuvladinoj konferenciji u junu otvoriti najmanje još dva poglavlja, moguće zatvoriti još jedno.

„Crna Gora je svjesna da politika proširenja zahtijeva ne samo podršku Brisela i zemalja članica. Ona podrazumijeva i da same zemlje koje se integrišu u EU djeluju i rade sve kako bi ispunili potrebne kriterijume. Ovo je posebno potrebno u ovo novo vrijeme, u periodu kad se politika proširenja promijenila i u formi i u suštini, ali i kad sve češće čujemo disonantne poruke o tome kakva je ne samo sudbina Evrope, nego i procesa ujedinjenja kontinenta. Živimo u izazovno vrijeme i stoga svi moramo podijeliti ovaj teret i pokazati potpunu posvećenost i ozbiljnost“ – rekao je premijer Duško Marković.

Osvrćući se u uvodnom izlaganju na novopredložene inicijative iz regiona premijer je rekao da one moraju biti dobro analizirane i provjerene; i da se moraju se sagledati njihove posljedice, kao i to i šta sve podrazumijevaju u pogledu dodatnih institucija, administracije i troškova.

„Crna Gora, kao država koja je daleko odmakla u procesu integracija, ni u kojem slučaju ne može prihvatiti nijednu ideju čija bi realizacija podrazumijevala zastoj ili vraćanje unazad na putu prema članstvu u EU. Stoga i očekujemo da se prije nego što se predlože nove forme ekonomske saradnje, one predstave na pravi način kako bismo sagledali sve reperkusije koje one mogu imati za zemlje Zapadnog Balkana, koje su, kao što dobro znate, na veoma različitim nivoima integrisanosti. Crna Gora nema druge alternative osim one koja znači članstvo u EU. U tom kontekstu, svi naši napori i rad u okviru pregovaračke strukture su usmjereni na prilagođavanje isključivo tržištu Evropske unije. Imajući u vidu stepen integracije na kojem se nalazimo, mi nemamo drugog cilja osim da konačno dovršimo započete procese u sve četiri temeljne slobode i uskoro zatvorimo pregovore u sva četiri poglavlja. Za nas je integracija u EU jedini i osnovni cilj kojem je sve podređeno. Na ostvaranje takvog cilja se nijesmo odlučili samo kroz mandat ove Vlade. To je opredjeljenje naših građana ostvareno kroz referendumski proces, ali i utkano u Ustav kao jedan od osnovnih ciljeva naše vanjske politike. Time i ima veću težinu jer mi smo kandidat koji se beskompromisno usklađuje sa svim prioritetima EU bez obzira na posljedice i nipošto nijesmo pokušali zloupotrijebiti partnerski odnos građen godinama, za dnevnopolitičke trgovine između Istoka i Zapada“ – rekao je predsjednik Vlade.

  
  
Premijer se po okončanju sastanka u izjavi za javnost zahvalio Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci Crnoj Gori posebno u projektima finansiranja infratrukture rekavši da je to ključno pitanje za podsticanje ekonomije i ubrzanog ekonomskog razvoja.

„Siguran sam da ćemo ta sredstva iskoristiti i brzo i na najbolji način i omogućiti da Crna Gora u najskorije vrijeme može obezbijediti više radnih mjesta i kvalitetniji život za njene građane“ – zaključio je predsjednik Vlade.    

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku šefa Delegacije EU i država-članica (27.3 MB)

  

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?