Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Zenka u posjeti Republici Kosovo: Interkulturalni karakter obrazovnog sistema potrebno dalje unapređivati

Objavljeno: 21.04.2017. 20:16 Autor: PR služba

mmpCrnogorsko društvo svojim primjerom govori u korist činjenice da su mutikulturalnost i maultinacionalnost društva značajni svjedoci njegove demokratizacije, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa  ministrom obrazovanja, nauke i tehnologije Arsimom Bajramijem.

Ministar se tokom svoje radne posjete Republici Kosovo susreo i razgovarao sa ministrom Bajramijem o pitanjima u vezi sa  albanskom zajednicom u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na obrazovanje na albanskom jeziku u Crnoj Gori. Ministar Zenka rekao je da Crna Gora, kao demokratska država, posvećuje puno pažnje poštovanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, te da posebno vodi računa o položaju manjinskih naroda. On je zahvalio ministru Bajramiju na spremnosti da pomogne u jačanju obrazovanja na albanskom jeziku u Crnoj Gori.

Saradnja Crne Gore i Republike Kosovo veoma je dobra u oblasti obrazovanja, rekao je Zenka, i dodao da veliki broj mladih ljudi iz albanske zajednice u Crnoj Gori pokazuje interesovanje da studira na Kosovu.

Ministar Bajrami naveo je da Republika Kosovo pruža podršku albanskoj zajednici u Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz udžbenike, kvote za studente, ali i kroz mogućnost da pomogne u obuci nastavnika/ica srednjeg obrazovanja, kao i drugim oblastima. Delegacija iz Crne Gore koju predvodi ministar Zenka posjetila je i Univerzitet u Prištini i tom prilikom razgovarala sa Rektorom Univerziteta Marijanom Ademijem o jačanju dalje saradnje.

Na sastancima je ocijenjeno da je interkulturalni karakter obrazovnog sistema potrebno dalje unapređivati, te u tom pravcu postoji sve izraženija potreba da se razmjenjuju primjeri dobre prakse i iskustva.

Ministar Zenka je sa direktorom za unapređenje i zaštitu prava manjinskih zajednica i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Leonom Gjokajem i direktorom za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete Marashem Dukajem, razgovarao i sa članovima uduženja kosovskih Crnogoraca. U fokusu je bila važnost nedavno usvojene Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice u Republici Kosovo 2016-2021. Zaključeno je da treba zajednički raditi na afirmaciji i očuvanju identiteta crnogorske manjine na Kosovu, te njenoj punoj integraciji u kosovsko društvo. S tim u vezi, razgovarano je o posjeti predstavnika/ca relevantnih resora u Vladi Crne Gore u vezi sa realizacijom pomenute Strategije kao i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Predloženo je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa nacionalnim savjetom Albanaca u Crnoj Gori, kao i intenziviranje aktivnosti u vezi sa povećanjem uključenosti pripadnika/ca crnogorske zajednice na svim nivoima u institucije na Kosovu.

Delegacija iz Crne Gore, u nastavku radne posjete Prištini, obišla je i štand Turističke organizacije Ulcinj na Sajmu turizma koji je u toku.  

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?