Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Kongresu SUBNOR-a i antifašista: Ideja antifašizma čuva vrijednosti civilizacije

Objavljeno: 22.04.2017. 20:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Video: Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na Kongresu SUBNOR-a i antifašista Crne Gore

Govor predsjednika Vlade Duška Markovića na Kongresu SUBNOR-a i antifašista Crne Gore možete preuzeti ovdje.

Video: Obraćanje potpredsjednika SUBNOR-a Zuvdije Hodžića

 

Predsjednik Vlade Duško Marković učestvovao je danas u radu VI kongresa SUBNOR-a i antifašista koji je održan u Podgorici.

Premijer je rekao da mu čini čast što mu se pružila prilika da se obrati borcima i antifašistima, duboko svjestan istrorijske, državotvorne i civilizacijske uloge koju je antifašizam – kao ključna odrednica njihovog djelovanja – odigrao još od početka tridesetih godina prošlog vijeka, pa do današnjih dana.

„Na tom temelju, na hrabrosti i vizionarstvu antifašističkog pokreta Crna Gora je u teškim, sudbonosnim vremenima sačuvala i svoj obraz, i svoje pravo da postoji na mapi savremenog svijeta“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je rekao da su borci i antifašisti i na početku II svjetskog rata i maja 2006. stali na branik otadžbine i njenog prava da postoji.

„Svjesni smo da u Crnoj Gori ima i onih koji ne razumiju i ne prihvataju takvo opredjeljenje. Neki su zarobljeni u prošlim vremenima i nastavljaju da biju izgubljene bitke; neki su podlegli manipulacijama jednog broja političkih lidera, koji sopstvene ambicije nastoje da ostvare zloupotrebljavajući emocije jednog broja naših građana; neki su direktno instruisani iz stranih centara… Ali, vjerujem da će vrijeme i stvarnost, činjenice i razum preovladati i kod tog dijela naših građana. Naša ruka biće ispružena da nam se pridruže na putu ostvarenja vizije te nove Crne Gore. Sa jednakom odlučnošću, međutim, poručujemo: ne može biti kompromisa oko temeljnih vrijednosti našeg društva, a ponajmanje oko antifašizma kao najveće crnogorske tekovine 20. vijeka, oličenog u partizanskom pokretu 1941-1945. godine. Kao što ste i vi to nedavno poručili, figurativno ali vrlo jasno: Crna Gora nije Ravna Gora! Niti je bila, niti će ikada biti“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković obraćajući se učesnicima VI kongresa SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Premijer je zaključio da su ideje antifašizma ona suštinska snaga koja u svim vremenima čuva vrijednosti civilizacije, a koje su – tako nas uči istorija – uvijek bile ugrožavane, na ovaj ili onaj način, sa ove ili one strane.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Youtube link: https://youtu.be/moloWigzg50

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?