Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vašington: Ministar Radunović i guverner Žugić održali sastanke sa zvaničnicima MMF-a i IFC-a


Ministarstvo finansijaPrvog dana proljetnjih sastanaka Međunaronog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu, u periodu od 21. do 23. aprila, crnogorska delegacija, koju čine ministar finansija Darko Radunović, guverner CBCG Radoje Žugić i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni sistem Nikola Fabris, sastala se sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru Martinom Petrijem i direktorom IFC-a za Evropu i centralnu Aziju Tomažom Telmom.

Na sastanku sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru Martinom Petrijem, razgovarano je o prospektima za dalje smanjenje fiskalnih rizika u sistemu, kao i o analizi pozitivnih efekata mjera usvojenih u okviru sanacionog plana javnog duga sa kraja 2016. godine. Šef misije je upoznat i sa prvim efektima programa restrukturiranja poreskog duga, koji omogućava kompanijama da izmire zaostale poreske obaveze na način koji će podržati rast privrede. Članovi crnogorske delegacije naglasili su posvećenost Crne Gore sprovođenju plana fiskalne konsolidacije, koji bi postavio javni dug na čvrstu silaznu putanju u srednjem roku. S tim u vezi, razmijenjena su mišljenja o potencijalnim dodatnim fiskalnim mjerama koje bi trebalo da budu objavljene kao dio fiskalne strategije u drugom kvartalu 2017. Ujedno, sa MMF-om je ugovorena i tehnička pomoć za izradu srednjoročne strategije upravljanja dugom, koja će, na trajan način, pomoći unaprijeđenju profila otplate i stabilizaciji javnog duga.  

Takođe, na sastanku sa g. Petrijem su razmatrani i povoljni finansijski parametri bankarskog sektora, koji su unaprijeđeni tokom 2016. i nastavljaju sličan trend i u 2017. godini. Bankarski system, na agregatnom nivou, pokazuje zadovoljavajuću adekvatnosti kapitala, značajne likvidne rezerve i dalji rast profitabilnosti. Šef misije MMF-a je upoznat i sa regulatornim aktivnostima CBCG, odnosno sa dinamikom izrade i donošenja novih zakona, uključujući Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, Zakon o bankama, Zakon o sanaciji banaka, Zakon o finansijskim institucijama. Kroz ove aktivnosti, značajno će se unaprijediti regulatorni okvir nadzora u skladu sa najboljom evropskom praksom. Takođe, sa MMF-om je ugovorena i tehnička pomoć za  uvođenje Međunarodnih standarda finansijskog izvještavaja (MSFI) 9 u 2018. godini, što bi trebalo da rezultira strožijim praksama rezervisanja i značajno doprinese jačanju finansijske stabilnosti.
 
U razgovoru sa direktorom IFC-ja za Evropu i centralnu Aziju, Tomažom Telmom, istaknuto je da je, kroz nedavno odobren projekat izgradnje zaobilaznice u Podgorici, dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i IFC-a. Naglašeno je, dalje, da IFC ima interesovanje i za projekte u oblastima održivog turizma, infrastrukture i agrobiznisa u Crnoj Gori, kao i za pružanje tehničke pomoći Vladi Crne Gore u izradi projekata javno-privatnog partnerstva. 

Za drugi dan proljetnih sastanaka, planirani su susreti crnogorske delegacije sa direktoricom Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, Elen Goldstin, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, Kirilom Milerom, potpredsjednikom MMF-a Taom Zhangom i direktorom Evropskog odjeljenja MMF-a, Polom Tomsenom.
 
Direkcija za ljudske resurse i odnose sa javnošću i
PR služba Ministarstva finansija
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?