Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin otvorio II Nacionalnu konferenciju o reformi pravosuđa u Crnoj Gori

Objavljeno: 24.04.2017. 21:09 Autor: MINISTARSTVO PRAVDE

Lj.J.Lj.J.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin govorio je danas na otvaranju II Nacionalne konferencije o reformi pravosuđa u Crnoj Gori, koja je održana u PR centru u Podgorici u organizaciji Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za monitoring i istraživanje CeMI.

„Ono što ne smijemo zaboraviti u nijednom trenutku jeste da ulazak Crne Gore u Evropsku uniju nije samo stvar Vlade Crne Gore nego je to stvar čitavog društva, pa zato participacija civilnog sektora u ukupnim reformama pravosuđa jeste od dragocjenog značaja. Zato ćemo u narednom periodu ovu saradnju unaprijediti novim sadržajima kako bismo, naravno u partnerstvu sa Briselom i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori ispunili sva privremena mjerila i dobili završna mjerila kako bismo poglavlja 23 i 24 priveli uspješnom kraju“ – rekao je Pažin otvarajući konferenciju.

Pažin je istako da su rezultati reforme pravosuđa prisutni, posebno u dijelu zakonodavne i institucionalne reforme, ali da se treba objedinjenom energijom usredsrediti na ono što je preostalo da se uradi u budućem periodu. On je naglasio da isto kao što je potrebno individualizirati odgovornost kada su u pitanju stvari koje nisu dobre u pravosuđu, jednako tako treba individualizirati i zasluge onih koji doprinose kvalitetnoj reformi pravosuđa.

„Siguran sam da je ova konferencija korak naprijed u pravcu podizanja nivoa odgovornosti, jer je odgovornost zapravo mjerilo uspjeha jednog pravosuđa“ – zaključio je Pažin.

Konferencija predstavlja završni dio projekta „Monitoring reforme pravosuđa” koji su realizovale Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za monitoring i istraživanje CeMI, uz podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasade Kraljevine Holandije, u saradnji sa Ministarstvom pravde.

Cilj samog projekta bio je da podrži proces reforme pravosuđa u Crnoj Gori kroz povećano učešće organizacija civilnog društva i na taj način da sveukupan doprinos napretku Crne Gore u pregovorima sa EU, u dijelu koji se odnosi na poglavlja 23 i 24. CeMI i HRA su sproveli detaljan monitoring implementacije standarda koji se odnose na nezavisnost, nepristrastnost, odgovornost, efikasnost i transparentnost sudova, kao i jednak pristup pravdi; analizu sistema slučajnog odabira slučajeva; nadgledanje međunarodne i regionalne saradnje u građansko-pravnim i krivičnim pitanjima, pa je na konferenciji predstavljen Izvještaj o primjeni Strategije reforme pravosuđa 2014-2018.

Na otvaranju konferencije pored potpredsjednika i ministra Pažina govorili su i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, predsjednik Udruženja državnih tužilaca Crne Gore Veselin Vučković, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanac Prelević i predsjednik Upravnog odbora Centra za istraživanje i monitoring Zlatko Vujović.

Fotografije: Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na II Nacionalnoj konferenciji o pravosuđu

Video: Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na II Nacionalnoj konferenciji o pravosuđu - kadrovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?