Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa treće sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte

Objavljeno: 24.04.2017. 21:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
   

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte održao je u ponedjeljak, 24. aprila 2017, treću sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, predsjednik Vlade Duško Marković.

Savjet je zadužio Tendersku komisiju da proglasi neuspjelim javni tender za privatizaciju „Luke Bar“ A.D, Bar putem prodaje 30% akcija u Društvu, u vlasništvu Države Crne Gore sa obrazloženjem da uprkos činjenici da je ponudu za kupovinu ponuđenih akcija dostavio kredibilni investitor iz Evropske unije – „OT Logistics S.A.“ iz Poljske, cilj privatizacije ne bi mogao biti ostvaren jer ponuda u ovom trenutku ne obezbjeđuje ono što su u državni intersi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjednosnom planu.

Tokom diskusije zaključeno je da je dosadašnji tok procesa privatizacije bio transparentan i u skladu sa propisima. Posebno je apostrofiran kvalitetan socijalni program koji je zaposlenima u „Luci Bar“ A.D. Bar obezbijeđen ponudom.

Ocijenjeno je, međutim, da će se završetkom obnove željezničke infrastrukture na pruzi Bar – Podgorica – Vrbnica i dalje kroz Republiku Srbiju kao i gradnjom autoputa steći povoljniji uslovi za bolju valorizacju Luke Bar kao jednog od ključnih strateških resursa Crne Gore.

Kompanija „OT Logistics S.A.“ ponudila je 8.520.000 € za 30% akcija „Luke Bar“ A.D. Bar, Obavezni investicioni program za period od 3 godine u iznosu 14.000.000 € koji uključuje radove na gatu Volujica i izgradnju novih silosa kao i socijalni program koji podrazumijeva povećanje najniže cijene rada sa sadašnjih 90 € na 140 €, zadržavanje svih odredaba sadašnjeg Kolektivnog ugovora i postojećeg broja zaposlenih u naredne tri godine.
Sa istim zaključkom, da ponudom ne bi bili ostvareni ciljevi privatizacije, Tenederska komisija je zadužena da proglasi neuspjelom prodaju 1.703.458 akcija odnosno 51,00% akcijskog kapitala u AD „Montecargo“, Podgorica za čiju je kupovinu ponudu na javnom tenderu dostavila ista kompanija.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte razmotrio je Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za davanje u dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa „Mediteran“, Žabljak sa Odlukom o proglašenju Tendera neuspjelim.

Usvojen je Izvještaj revizorske kuće „Omega“ d.o.o iz Podgorice o reviziji izvršenja Ugovora o kupoprodaji i investiranju dijela lokaliteta fabrike „Gornji Ibar“ AD Rožaje, lokacija 1A i Ugovora o zakupu dijela lokaliteta fabrike „Gornji Ibar“ AD Rožaje, lokacija 1B.

Konstatovano je da je investitor „Sancakli mobilia“ a.s. iz Turske investirao 262.014,42 € i time ispunio ugovornu obavezu, po osnovu investicionog programa, ali da nije ispunio obavezu iz Program zapošljavanja jer je zaposlio 28 radnika, dok se ugovorom obavezao na zapošljavanje 49 radnika.

Savjet je prihvatio Mišljenje Komisije za imovinska pitanja kojim je zbog nepotpune dokumentacije odbijen Zahtjev AD „Bjelasica Rada“, Bijelo Polje kojim je tražen upis prava svojine na zemljištu.

Razmatrajući zahtjeve za upis prava svojine koje su podnijele „13. jul Plantaže“ AD, Podgorica i „Galenika Crna Gora“ DOO, Podgorica, Savjet je zaključio da se u skladu sa odredbama člana 479 stav 4 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima nijesu stekli uslovi za davanje mišljenja po zahtjevima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?