Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin na otvaranju šestog EU-SE samita „Europe reconsidered - Can Montenegro achieve stability and growth“

Objavljeno: 03.05.2017. 19:56 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin otvorio međunarodnu konferenciju londonskog Economista (23.8 MB)

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin govorio je danas na otvaranju šestog EU-SE samita „Europe reconsidered - Can Montenegro achieve stability and growth“, koju organizuje londonski magazin „Economist“ u Podgorici.

U vrijeme promjena koje se dešavaju unutar Evropske unije i šire – Bregzita, izbora u Francuskoj i Njemačkoj, referenduma u Turskoj, samit je prilika da se kroz konstruktivni dijalog sa eminentnim govornicima iz regiona i šire razgovara o jačanju regionalne saradnje, geopolitičkim i bezbjedonosnim izazovima u Jugoistočnoj Evropi, evropskim integracijama i članstvu u NATO, o biznisu, investicijama, privatno-javnim partnerstvima, i dr.

Govoreći o evropskim integracijama Crne Gore, potpredsjednik Pažin je istakao:

„Kada smo započeli svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, nije bilo očiglednih znakova nedavnih dešavanja unutar Evropske Unije, naša odlučnost da budemo dio evropske porodice nije dovedena u pitanje, naprotiv, još više smo ubijeđeni da je neophodno da imamo jaku Evropu, povezanu Evropu - Evropu koja je u stanju da u potpunosti integriše Zapadni Balkan, apsolutno shvatajući kontekst i posljedice nedostatka njene pune podrške.

To je razlog zašto inacijative poput Berlinskog procesa, odnosno procesa Zapadnog Balkana, što je drugi naziv za istu inicijativu, imaju poseban značaj za sadašnjost i budućnost regiona. Kako ne bi bilo zabune, učešće Evropske unije u infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, posebno kada je riječ o povezivanju transportnih mreža i mreža za snabdijevanje infrastrukturom, ne treba shvatiti samo kao čin razvojne pomoći; to stvara mnoštvo mogućnosti za komercijalna partnerstva, za uključivanje biznis sektora, za rast naših ekonomija i za jače učešće i doprinos zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“.

Konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i prva je koju „Economist“ organizuje u regionu.


Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?