Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dodijeljena rješenja o podršci za 44 mlada poljoprivrednika iz svih krajeva Crne Gore

Objavljeno: 08.05.2017. 21:24 Autor: MPRR
Služba za odnose s javnošćuMPRR
Mladi ljudi, njih 44 iz svih krajeva Crne Gore, dobili su danas rješenja o podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u iznosu od 10.000 eura, sa kojima će krenuti u poljoprivrednu proizvodnju. Istovrmeno, svakom od njih dodijeljen je mentor koji će ih pratiti, pružati stručnu i savjetodavnu podršku, kako bi što uspješnije realizovali definisane biznis ideje i postali održivi poljoprivredni proizvođači.

Riječ je o mladim nezaposlenim ljudima, starosti od 18 do 30 godina, koji su ispunili uslove Javnog poziva za dodjelu podrške poslovanju mladih poljoprivrednika, a koji je Ministarstvo po prvi put kreiralo kroz Agrobudžet za 2017. godinu. Podršku su dobili maldi ljudi iz Andrijevice, Bara, Berana, Bijelog Polja, Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Petnjice, Pljevalja, Podgorice, Rožaja i Šavnika.

Na svečanosti koja je tim povodom organizovana u Mojkovcu, rješenja o dodjeli podrške uručio im je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

On je kazao da među brojnim programima podrške iz Agrobudžeta, ovaj, za njega lično, ima posebnu vrijednost i nosi posebnu poruku. “Ovom mjerom dajemo značajnu podršku za mlade ljude kojima je izbor život na selu i biznis u poljoprivredi”, kazao je Simović.

Ističući veliko zadovoljstvo zbog prilike da se danas promoviše nova energija crnogorskog sela i razvoja crnogorske poljoprivred, koju nose mladi ljudi, Simović je istakao da su to 44 mlada osobe – budući lideri agrobiznisa u svojim sredinama, koji će svojim primjerom i angažmanom biti pokretači razvoja svojih sredina. “Nijesu samo u pitanju samo 44 radna mjesta za korisnike ove podrške, već i prilika za aktivno uključivanje i članova njihovih porodica”, kazao je Simović.

MPRRMPRR

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja posebno je zadovoljan činjenicom da se u biznis planovima sa kojim su konkurisali korisnici ove podrške, kako je kazao, osjeća želja za radom, vjera u uspjeh i odlučnost u opredjeljenju da se život na selu prepozna kao sopstvena šansa i šansa za svoju porodicu. “Garancija uspjeha je spoj te želje i znanja koju nosi diploma fakulteta ili srednje škole iz oblasti poljoprivrede. “Garancija uspjeha, pored bespovratne podrške od 10.000 eura, je i stručno – savjetodavna podrška mentora. Svaki mladi farmer danas dobija mentora. Odlučio sam i ja da budem mentor jednom farmeru, da mu pomognem, da ga posavjetujem, da ga ohrabrim i kad ne bude lako, da mu dam podršku u pripremi budućih aplikacija i izradi biznis planova za dalji razvoj, da sa njim odem u IRF i da ga predstavim kao mladog farmera koji treba da ima prioritet u dojeli povoljnog kredita koji će moći da obezbijedi imovinom na selu”, kazao je Simović, ističući da će to biti zadatak i svih mentora ostalih mladih poljoprivrednika, ali I svih predsjednika opština iz kojih dolaze ovi mladi ljudi.

“Važno je da svi zajedno uspijemo, jer će vaši uspjesi biti ohrabrenje drugim brojnim mladim ljudima. Zato, ostaje nam da svi zasučemo rukave i da radimo, a to niko ne umije bolje od vrijednih poljoprivrednika. A ako ikome treba da damo povjerenje to su mladi ludi”
, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević izrazio je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je najviše mladih poljoprivrednika, njih sedam, koji su kroz ovaj javni poziv dobili podršku za pokretanje poslovanja sa područja opštine Mojkovac. On je istakao da će lokalna samouprava biti na raspolaganju ovim mladim ljudima kako bi na najbolji mogući način postali ozbiljni poljoprivredni proizvođači i pokretači daljeg razvoja poljoprivrede u svojim mjestima. Medojević je izrazio zadovoljstvo zbog koncepta i iznosa ovogodišnjih mjera podrške iz Agrobudžeta, koje su, kako je kazao, pravi podsticaj za razvoj poljoprivrede. On je kazao da su mjere podrške Ministarstva poljoprivrede dobra osnova i ohrabrenje za lokalnu samoupravu koja će dati dodatni doprinos razvoju poljoprivrede i ruralnih područja.

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović u nastavku posjete Mojkovcu održao je sastanak sa predsjednikom Opštine Mojkovac Dejanom Medojevićem i njegovim saradnicima. Razgovaralo se o efektima realizacije brojnih projekata podrške Ministarstva poljoprivrede, kao i mogućim novim projektima, naročito u dijelu poboljšanja infrastrukture, što bi doprinijelo daljem razvoju ruralnih područja ove opština. Simović je tom prilikom razgovarao i sa predstavnicima područne jedinice Uprave za šume, u cilju unapređenja uslova za razvoj drvne industrije, a na bazi novih iskoraka koje je Ministarstvo napravilo u politici korišćenja šumskog bogatstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović tokom radne posjete Mojkovcu gostovao je i na lokalnoj radio stanici - Radiju Mojkovac















PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?