Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Marković razgovarao u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom

Objavljeno: 09.05.2017. 01:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
  
                                              
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković susreo se danas sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, kao prvi zvaničnik iz regiona Zapadnog Balkana.

Predsjednik Vlade je zahvalio Vladi SAD, predsjedniku Trampu i sekretaru Tilersonu na nedavnoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i njihovoj snažnoj podršci ključnim državnim i nacionalnim interesima naše zemlje. Predsjednik Marković je naglasio da su SAD, kao partner i prijatelj, dio svih dosadašnjih uspjeha Crne Gore i istakao da će Vlada Crne Gore nastaviti sa konstantnim zalaganjem za stabilnost regiona, njegovanje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa i odgovoran pristup prema stabilnosti i bezbjednosti od strane svih zemalja Zapadnog Balkana.
  
Predsjednik Marković detaljno je informisao sekretara Tilersona o pritiscima kojima je Crna Gora izložena od strane Rusije, kako u susret parlamentarnim izborima prošlog oktobra, tako i nakon toga, ističući da je Vlada Crne Gore bila strpljiva i uzdržana u odgovorima na brojne napade i provokacije ruske strane. I dalje smo spremni da sa Rusijom gradimo korektne odnose na osnovama ravnopravnosti i uvažavanja interesa obje strane, naglasio je premijer Marković.

Značajan dio današnjih razgovora predsjednik Marković i sekretar Tilerson posvetili su mogućnostima intenzivnije ekonomske saradnje. Crnogorske reforme su neophodan uslov za stvaranje povoljnijeg i stabilnijeg poslovnog ambijenta koji najpouzdanije privlači strane investitore, saglasili su se sagovornici. U tom smislu, predsjednik Vlade je pozvao američke investitore da iskoriste investicione potencijale Crne Gore u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i infrastrukture.

Sekretar Tilerson je zahvalio predsjedniku Markoviću na posjeti, čestitao na predstojećem članstvu u NATO-U, istakavši da je Crna Gora došla do toga zahvaljujući ostvarenim rezultatima. On je naglasio da vjeruje da će se Crna Gora odgovorno odnositi prema obavezama koje prosticu iz članstva, kao ravnopravan novi član Alijanse. Sekretar Tilerson je rekao da će stabilnost Crne Gore doprinijeti i stabilnosti čitavog Zapadnog Balkana, čemu su SAD veoma snažno posvećene. Naglasio je da region nije zaboravljen, jer je njegova stabilnost važna i za čitavu Evropu i šire. Ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi u cilju dalje demokratizacije društva, u čemu će SAD i dalje pružati snažnu podršku Vladi Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?