Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Ulcinju obilježen Dan Evrope

Objavljeno: 09.05.2017. 21:33 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


U Ulcinju je danas, u organizaciji, Ministarstva evropskih poslova, Kabineta predsjednika opštine Ulcinj, Delegacije EU u Crnoj Gori i NVO Evropski pokret u Crnoj Gori, organizacijom niza informativnih i kulturno–umjetničkih događaja obilježen Dan Evrope.

Ministar Pejović je razgovarao s predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom i njegovim saradnicima o obavezama i koje predstoje u procesu pristupanja EU, kao i o mogućnostima koje su Ulcinju na raspolaganju, posebno kroz korištenje sredstava iz evropskih fondova.

Sa javne debate „Dan Evrope u Ulcinju: evropska ideja na djelu u Crnoj Gori“, ministar Pejović je poručio da Crna Gora i Opština Ulcinj teže članstvu u EU, uz istovremeno očuvanje svojih osobenosti.

Istakao je da je Crna Gora koju danas vodimo prema EU i koja je pri kraju procesa pristupaja NATO-u, utemeljena na vrijednostima borbe protiv fašizma i onoga što je dominantno opredijelilo razvoj Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Ministar je podsjetio da Crna Gora, pet godina nakon otvorenih pregovora sa EU, ima 26 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, te da spremno očekuje otvaranje novih poglavlja, čime potvrđuje status lidera u procesu evropske integracije.

Na centralnoj manifestaciji, koja je održana u Centru kulture, uz kulturno umjetnički program i likovno takmičenje osnovaca, ministar Pejović je poručio da je Ulcinj grad koji baštini vrijednosti jedne više civilizacije, vrijednosti kulturne razmjene, grad koji je uvijek bio na obali jadranskog mora i upravo zbog toga bio dio Evrope i na taj način se povezivao s cijelim kontinentom. „Danas smo ovdje da upravo s najmlađima, koji će sjutra živjeti, studirati i raditi u EU i osjećati sve blagodeti koje će članstvo donijeti, obilježimo ovaj dan“ poručio je ministar Pejović.

Predsjednik Opštine Nazif Cungu je istakao da će članstvo u EU donijeti koristi svim građanima, ali i poručio da se za evropske vrijednosti svi moramo angažovati. "Samo zajedničkim naporima se mogu postići rezultati. Sve zavisi od naših napora koje ćemo uložiti ka zajedničkom cilju - punoj integraciji u EU", poručio je Cungu. On je istakao da Ulcinj odavno teži euroatlantskim vrijednostima i iznio očekivanje da će upravo djeca okusiti dobrobiti od članstva u EU.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Andre Lis je iznio očekivanje da će u bliskoj budućnosti Dan Evrope slaviti zajedno, sa Crnom Gorom kao članicom Evropske unije. „Politika proširenja nastavlja da bude jedna od centralnih politika Evropske unije. Nastavljamo projekat ujedinjenja Evrope i nadamo se da će i Crna Gora uskoro postati dio naše velike porodice. Ujedinjenje Evrope neće biti završeno dok zapadni Balkan ne postane dio EU“, poručio je Lis.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, poručio je da Ulcinj sa sobom nosi najbolje evropske vrijednosti. "Ulcinj danas može da pošalje univerzalnu evropsku poruku, a to je da smo zajedno ujedinjeni jači, sposobniji i bolji", rekao je Radulović.

Video: Obilježavanje dana Evrope u Ulcinju - kadrovi

Video: Izlaganje ministra Aleksandra Andrije Pejovića na javnoj debati

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?