Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović boravio u radnoj posjeti opštini Rožaje

Objavljeno: 11.05.2017. 01:20 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Sektor poljoprivrede i agroindustrije za opštinu Rožaje predstavlja veliku razvojnu šansu koju treba iskoristiti, uz podršku države i lokalne samouprave i inicijativnost privrednika i poljoprivrednih proizvođača, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović tokom današnje radne posjete ovoj opštini.

“Odnos prema Rožajama treba da bude naša velika obaveza, uz potrebu da ovdje budemo u kontinuitetu, da podržavamo napore privrednih subjekata, ali sa jasnim indikatorima uspjeha svih zajedno, mjerenih novim radnim mjestima, pažljivim odnosom prema uposlenima, povećanjem proizvodnje i asortimana proizvoda, kao i stvaranjem nove vrijednosti značajne za supstituciju uvoza hrane i rast izvoza”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa saradnicima, zajedno sa direktorom IRF-a Zoranom Vukčevićem, kao i predsjednikom Opštine Rožaje Ejupom Nurkovićem, obišao je nekoliko privrednih subjekata, među kojima su kooperativa Agrobisernica, preduzeće za preradu ljekobilja “Interfood 35”, mljekaru “Ami Prom” i mesnu industriju Gradina.
MPRRMPRR
Tim povodom, Simović je istakao zadovoljstvo prilikom da sagleda i uspjehe, ali i probleme privrednih subjekata iz sektora poljoprivrede i agroindustrije. Prema njegovim riječima, slijedi proces oporavka kooperative Agrobisernica, koja ima značajne, ali ni približno valorizovane resurse, u dijelu poljoprivrednog zemljišta, šumskih resursa, stočnog fonda i mehanizacije.

Simović je kazao da je jako ohrabren utiscima sa posjete preduzeću Interfood, koje je samo tokom prošle godine izvezla oko 2,5 miliona eura vrijednosti ljekovitog bilja, pečuraka i borovnica. “Radna atmosfera i menadžment za poštovanje, što zaslužuje posebnu brigu i podršku sa nivoa države. Čuo sam da imaju interesantne razvojne ambicije i dogovorili smo da će kroz programe podrške Ministarstva već ove godine biti podržana nabavka nove opreme, kako bi se taj kapacitet uhvatio u koštac i sa otkupom malina, a u sljedećoj fazi krenuo sa preradom određenih proizvoda koje sada uvozimo”, saopštio je Simović, dodajući da je poseban značaj ovog preduzeća to što upošljava dodatnu radnu snagu, berača i sezonaca.

Slične utiske, Simović je imao i nakon posjete mljekari Ami Prom, koja posluje uspješno već 15 godina, otkupljuje mlijeko od 150 kooperanata, sa dnevnim količinama od 2,5 tona sirovog mlijeka i proizvodi bogat asortiman mlječnih proizvoda. Planovi su dislokacija mljekare na novu lokaciju, što će značiti zadovoljenje najnovijih standarda proizvodnje. U planu je i formiranje nove farme sa 40 grla, povećanje broja otkupnih linija, odnosno broja kooperanata.

I mesna industrija Gradina ulazi u novi razvojni ciklus. Ovih dana za ovu firmu se realizuje kredit iz Abu Dabi razvojnog fonda, iz prve tranše ovog aranžmana, u iznosu od 3 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za podizanje farme za tov junadi, otklanjanje uskih grla u tehnologiji, uvođenje novih standarda, što će dati šansu za nova osvajanja regionalnog tržišta.
MPRRMPRR
Potpredsjednik Simović, ohrabren poslovanjem ovih firmi i razvojim planovima, sugerisao je tokom današnje posjete predsjedniku Opštine da sa nivoa lokalne samouprave razmisle da pogone u kojima se proizvodi hrana oslobode poreza na nepokretnost.

U nastavku posjete, ministar Simović i direktor IRF-a, sa saradnicima, održali su sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja Rožaja, na kome sui m detaljno predstavili sve mogućnosti podrške kroz Agrobudžet, EU fondove, kao i nove povoljnosti kreditiranja preko IRF-a. “Vrijedni poljoprivredni proizvođači sa područja Rožaja su najveća fabrika na ovom prostoru. Cilj nam je da izvorno čujemo njihova zapažanja, interesovanja, problem, sugestije, preporuke, ali i kritike, kako bi u komunikaciji sa lokalnom upravom zajednički definisali određene aktivnosti koje ćemo u narednom periodu realizovati sa nivoa Vlade, Ministarstva i lokalne samouprave, a sve u cilju daljeg unapređenja poljoprivrednih gazdinstava”.

Imajući u vidu značaj šumskog bogatstva za razvoj područja Rožaja, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja posjetio je i područnu jedinicu Uprave za šume, gdje je sa predstavnicima uprave razgovarao o potrebi angažovanijeg i odgovornijeg odnosa, u cilju održivog korišćenja šuma, u korist domaće drvoprerade, veće finalizacije prerade drveta, a ne izvoza sirovine.









PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?