Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završen proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO–u

Objavljeno: 11.05.2017. 17:33 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Gornjem domu Parlamenta Krajevine Španije, u srijedu 10. maja, okončana je procedura ratifikacije Protokola od strane država članica Alijanse.

Proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO–u

Proces ratifikacije Protokola o pristupanju počeo je u državama članicama Alijanse u junu 2016. godine. Island je prva država koja je ratifikovala Protokol o pristupu Crne Gore NATO-u 8. juna 2016. godine, tačno deset godina pošto je Island, takođe kao prva država, priznao Crnu Goru. Skupština Crne Gore je jednoglasno usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. aprila 2017. godine. Nakon što 1. juna stupi na snagu ratifikacioni akt u Holandiji, u kojoj je završena nacionalna procedura, uslijediće pozivno pismo generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga Crnoj Gori da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru. Kako je predsjednik Vlade Duško Marković najavio prije dva dana u intervjuu za „Glas Amerike“ prilikom boravka u Vašingtonu, deponovanjem instrumenata ratifikacije ugovora, koje je planirano za 5. jun, Crna Gora će i formalno postati 29. članica NATO-a.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Hronologija
 
Crna Gora je obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u. Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir. Predsjednik Crne Filip Vujanović je potpisao Okvirni dokument Partnerstva za mir 14. decembra 2006. u Briselu.

Ministri vanjskih poslova država članica na sastanku u Briselu 2. decembra 2015. donijeli su odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori da postane članica Alijanse i otpočne pristupne pregovore.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO članica, 19. maja 2016, uz prisustvo delegacije iz Crne Gore koju je predvodio predsjednik Vlade Milo Đukanović, potpisan je Protokol o pristupanju od strane čanica NATO-a, koji je potom proslijeđen na ratifikaciju parlamentima svih 28 zemalja Alijanse. Predsjednik Vlade Duško Marković je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu u januaru 2017. godine istakao da je Crna Gora odlučna da uspješno okonča put ka NATO-u uprkos pritiscima kojima je bila izložena.
 
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?