Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Pejović učestvovao na II Forumu Strategije za Jadransko – jonsku regiju Evropske unije

Objavljeno: 11.05.2017. 22:20 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
MEPMinistar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je predvodio crnogorsku delegaciju koja je učestvovala na ministarskom Forumu Strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) EU koji se održava 11. i 12. maja 2017. u Janjini, Grčka.

Ministri država članica Jadransko-jonske inicijative su ukazali na potrebu koordiniranog djelovanja i zajedničke realizacije projekata usmjerenih na podsticanje ekonomskog i socijalnog razvoja.

Ministar Pejović je istakao da saradnja u okviru Jadransko-jonske regije predstavlja važan podsticaj i alat u procesu proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana. Podvukao je da makro-regionalni pristup pruža mogućnost da se koordiniranim akcijama, u različitim sektorskim politikama, ostvare bolji rezultati i efikasnije koriste resursi nego u okviru pojedinačnih inicijativa.

Ministar je istakao da se kroz učešće u transnacionalnim programima saradnje, posebno s državama članicama EU, Crna Gora priprema za buduće korištenje strukturnih i kohezivnih fondova. U tom smislu je posebno ukazao na značaj Jadransko–jonskog programa (ADRION), u okviru kojeg je za sedmogodišnji period opredijeljeno 118 miliona evra, od kojih je 15,7 miliona eura za IPA zemlje. On je istakao da Crna Gora, iako najmanja članica regije, od 35 izabranih projekata u okviru prvog poziva ovog programa, učestvuju u njih 18. Time je Crna Gora osigurala čak 2 miliona dodatnih sredstava u odnosu na ukupnih 15 miliona isključivo zasnovanih na dobro podnijetim projektnim predlozima.

Na drugom Forumu Strategije za Jadransko-jonsku regiju su učestvovali ministari država u čijoj je nadležnosti sprovođenje Strategije, ali i predstavnici državnih institucija, organizacija civilnog društva i preduzetnici zemalja učesnica Strategije. U organizaciji Direkcije za razvij malih i srednjih preduzeća i Biznis start-ap Centra Bar, partnera Evropske mreže preduzetništva, prisustvali su i predstavnici osam organizacija civilnog društva i preduzeća iz Crne Gore.

Na marginama foruma, ministar Pejović se susreo s grčkim ministrima inostranih poslova i ekonomije i razvoja Jorgosom Katrugalosom i Aleksisom Haricisom. Na sastanku je potvrđena odlična saradnja dvije države u okviru transnacionalnih programa i značaj razmjene znanja i iskustva s Grčkom kao državom članicom za buduće korištenje strukturnih fondova. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo i saradnjom koju Crna Gora i Grčka, kao koordinatori stuba Plavog rasta, ostvaruju u okviru Strategije za Jadransko-jonsku regiju. Ministar Pejović je imao i niz drugih susreta s kolegama iz institucija EU i regije.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?