Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u Briselu: Puna podrška Crnoj Gori na putu otvaranja novih mogućnosti za crnogorske istraživače

Objavljeno: 11.05.2017. 21:00 Autor: MINISTARSTVO NAUKE/SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Ministarstvo nauke
Video: Ministarka nauke Sanja Damjanović - Komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas - kadrovi

Video: Izjava ministarke nauke Sanje Damjanović

Video: Izjava Komesara za nauku i inovacije Karlosa Moedase
  

Ministarka nauke Sanja Damjanović boravi u Briselu gdje se danas sastala sa evropskim komesarom za nauku i inovacije Karlosom Moedasom. Cilj sastanka je bio predstavljanje napretka u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori, uspostavljanje novih instrumenata i inicijativa koje će ojačati crnogorski naučno-istraživački sistem, ali i otvoriti nove mogućnosti crnogorskim istraživačima.

Ministarka Damjanović je predstavila Komesaru Inicijativu za osnivanje međunarodnog Instituta za održive tehnologije na Balkanu. Ona je izložila idejni koncept naučnog instituta, istističući njegov značaj sa aspekta nastojanja Evropske unije da dođe do kvalitetnog i ozbiljnog projekta koji će na polju nauke “oživjeti” Zapadni Balkan i približiti ga ostatku Evrope. Damjanović je apostrofirala važnost ove inicijative, objašnjavajući da je riječ ne samo o projektu koji je važan za Crnu Goru, već čitav Region, bez obzira na to u kojoj zemlji će institut biti smješten.

Komesar Moedas dao je punu podršku ovoj inicijativi, saglasivši se sa Ministarkom da Evropska komisja traži upravo ovakve inicijative, te da će, u tom smislu, Zapadni Balkan imati prioritet u narednom periodu. On je posebnu podršku najavio za program edukacije mladih naučnika, koji bi trebalo otpočne već naredne godine. Sličan model je EK primijenila u slučaju SESAME projekta, u Jordanu, koji je u značajnom obimu finansiran iz sredstava EU.

Sastanak je bio prilika i da se razmotri status Crne Gore u Okvirnom programu za nauku i inovacije H2020. Tim povodom, ministarka Damjanović je predočila niz koraka koje je Crna Gora preduzela na putu povećanja učešća, što je jedan od prioriteta.

Takođe, komesar Moedas je pohvalio aktivnosti Crne Gore na planu uspostavljanja Strategije pametne specijalizacije, koja je od presudnog značaja za dalji razvojni pravac naučne politike u Crnog Gori, jer treba da odredi najuže moguće prioritete u ovoj oblasti.

Ministarka Damjanović će danas razgovarati i sa Janom Davidom Maloom, direktorom za inovacije i otvorenu nauku.

MINISTARSTVO NAUKE/SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?