Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković – Katič: Izuzetna saradnja Crne Gore i Republike Slovenije na polju odbrane

Objavljeno: 11.05.2017. 19:15 Autor: MINISTARSTVO ODBRANE

 Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa ministarkom odbrane Republike Slovenije, Andrejom Katič, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Bošković je istakao da je saradnja Crne Gore i Slovenije na polju odbrane izuzetna, u skladu sa velikim međusobnim povjerenjem dvije države. On se zahvalio na podršci koju je Slovenija pružila Crnoj Gori na polju reformi u okviru procesa evroatlantskih integracija.

Bošković je apostrofirao značaj skorijeg članstva Crne Gore u NATO za dugoročnu stabilnost u regionu, istakavši da će Crna Gora nastaviti da afirmiše vrijednosti Alijanse, kao i da će kao kredibilan i pouzdan partner doprinijeti savezničkim naporima u cilju postizanja međunarodnog mira i sigurnosti. „Sada kada smo za istim stolom u Sjevernoatlantskoj alijansi, želimo da doprinosimo da region Zapadnog Balkana bude region saradnje, suživota i mira, a ne region problema i nestabilnosti.“

Ministarka Katič naglasila je da je sveobuhvatan napredak Crne Gore na polju evroatlantskih integracija veoma zapažen od strane savezničkih i partnerskih zemalja, te čestitala ministru Boškoviću na uspjehu koji najbolje potvrđuje činjenica da će Crna Gora uskoro postati 29. NATO članica. Ona je izrazila spremnost Republike Slovenije za intenziviranjem odbrambene saradnje sa Crnom Gorom u svojstvu savezničkih zemalja u okviru Alijanse. Istakla je i značaj ekonomske saradnje na polju vojne industrije udruživanjem potencijala dvije vojske.

Sagovornici su bili saglasni da aktuelna bezbjednosna i politička situacija u regionu iziskuje tješnju saradnju kroz ramjenu ekspertskih iskustava, kao i u namjeri za nastavkom promocije NATO politike otvorenih vrata.

 

  
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?