Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: CG u NATO-u donosi stabilnost regionu, očekujemo jasno vrednovanje EU integracija

Objavljeno: 12.05.2017. 17:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas na međunarodnoj konferenciji To Be Secure u Budvi da kraj Hladnog rata i intenziviranje procesa ujedinjenja Evrope nije donio prestanak opasnosti od ratova već da je Evroatlantski prostor suočen je s novim prijetnjama i izazovima i da je, pogotovo u takvim okolnostima NATO najbolji bezbjednosni okvir, a za Crnu Goru i veća šansa za ekonomski napredak.

 „Sjetićete se uostalom da smo prošle godine ovdje govorili da očekujemo potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Danas sa zadovoljstvom saopštavamo da su sve države članice ratifikovale ovaj akt i da će Crna Gora biti prisutna za dvije nedjelje na Samitu Alijanse u Briselu. Formalno, 5. juna očekujemo uručenje našeg ratifikacionog dokumenta Stejt Departmentu i od toga trenutka Crna Gora će biti punopravna članica najmoćnijeg Saveza današnjice. Ja vjerujem da je to događaj koji donosi više mira i stabilnosti našoj državi, ali i svima ostalim na Balkanu. Ali ono što želim ovom prilikom da potenciram – donosi i veću šansu za ekonomski napredak Crne Gore. Potkrijepiću to samo jednim, ali vrlo slikovitim podatkom: neto priliv stranih investicija u prva dva mjeseca 2017. godine bio je 64,6 miliona eura što je značajno više u odnosu na uporedni period prošle godine kada je ostvaren neto odliv. To se dakle događa u trenutku kada je već bilo izvjesno da je Crna Gora pred vratima Alijanse i svi parametri ukazuju da će taj trend u narednom periodu biti jos pozitivniji. Vjerujem dakle da će kredibilni investitori, prije svega oni sa Zapada, cijeniti činjenicu da je Crna Gora dio NATO-a i da je to garant mira i stabilnosti države, odnosno garant sigurnosti njihovih investicija, uz vladavinu prava kao uslov svih uslova za privlačenje stranog novca“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je ocijenio da članstvo naše zemlje u NATO-u ne znači samo stabilnost za Crnu Goru već i za cio region. Istovremeno, rekao je predsjednik Vlade, Zapadnom Balkanu treba jasna i konkretna poruka EU i NATO-a.

„Važno nam je svakako da partneri pošalju jasnu poruku otvorenih vrata EU i NATO i regionu Zapadnog Balkana daju sigurnost evropske perspektive i boljeg života koju ona nosi sa sobom. Ta poruka međutim mora biti jasna i konkretna. Mora biti vidjiva i opipljiva. Uopštena, rekao bih i maglovita poruka da su vrata EU i NATO otvorena za sve one koji ispune kriterijume – našim građanima ne znači mnogo“ – rekao je premijer Marković.

Govoreći o našim evropskim integracijama premijer je rekao da ne očekujemo da nam bilo ko gleda kroz prste, ali da očekujemo jasno vrednovanje rezultata.

„Kada se u tom kontekstu govori o Crnoj Gori, uzimajući u obzir pregovarački proces koji smo do sada prošli, kao i ono što nas još očekuje do kraja puta, ne vjerujem da bilo ko u Evropskoj uniji sumnja da u narednih NAJVIŠE pet godina mi možemo ispuniti sve preostale kriterijume za članstvo! Za neke druge države Zapadnog Balkana, realno je da taj rok mora biti znatno duži. Mi dakle ne tražimo da Crnoj Gori bilo ko gleda kroz prste. Tražimo da se naši rezultati realno vrednuju i da nam Evropska komisija jasno kaže: ako budete radili kao do sada, završićete posao za pet godina! To bi bio novi podstrek za državnu administraciju; to bi bila vidljiva perspektiva za naše građane; konačno, to bi bio znak da Evropska unija istinski drži svoja vrata otvorena za Zapadni Balkan, sa jasnom dinamikom i vizijom budućnosti. U konačnom, to bi dalo novu snagu evropskom entuzijazmu u našem regionu i snažno doprinijelo stabilizaciji prilika i očuvanju mira i bezbjednosti“ – zaključio je predsjednik Vlade.

Izlaganje predsjednika Vlade Duška Markovića na otvaranju sedmog 2BS Foruma možete preuzeti ovdje.
      
 
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?