Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i Hojt Brajan Ji: Članstvo Crne Gore u NATO podstaći će strane investicije

Objavljeno: 12.05.2017. 20:52 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Članstvo Crne Gore u NATO daće podstrek stranim investitorima da dodatno ulažu u našu državu, što je najbolji i najbrži način za rast ekonomije, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia.

Na sastanku, održanom na marginama To Be Secure Foruma u Budvi, pozdravljeno je predstojeće članstvo Crne Gore u NATO, a sastanak premijera i državnog sekretara SAD Reksa Tilersona prošlog ponedjeljka u Vašingtonu ocijenjen izuzetno značajnim za dalje unapređenje strateškog partnerstva Crne Gore i SAD.

Sagovornici su se saglasili da je izuzetno značajno nastaviti napore na konsolidaciji javnih finansija (smanjenju javnog duga i deficita) i uspostavljanju pune funkcionalnosti političkog sistema.

Predsjednik Marković je ponovio njegovu ličnu i spremnost Vlade za dijalog sa opozicijom kako bi se našlo zajedničko rješenje za prevazilaženje izazova, ali dodao da dijalog ne znače ucjene i da se opozicija mora ponašati državno odgovorno, a ne politički pristrasno.

Premijer je upoznao sagovornika da mjere fiskalne konsolidacije daju rezultate, da su prihodi veći u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je smanjena potrošnja. Istakao je da mjerama nije ugrožen biznis ambijent i da ga ohrabruje povećanje stranih direktnih investicija sa početka godine, kao i najave novih ulaganja do kraja 2017. godine.

Najavu predsjednika Vlade da će Crna Gora do 2024. godine obezbijediti 2 odsto BDP-za odbranu, Ji je ocijenio pozitivnom i potvrdio nastavak podrške SAD Crnoj Gori na daljem putu reformi potrebnih za punopravno članstvo u EU, što je naredni vanjskopolitički prioritet naše države.

Predsjednik se zahvalio na dosadašnjoj podršci SAD i istakao da su uspjesi Crne Gore, uključujući i integraciju u NATO, zajednički uspjeh dvije države, koje partnerski i prijateljski sarađuju na brojnim pitanjima.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?