Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rim: Potpisan sporazum između Crne Gore i IFAD-a o finansiranju Projekta razvoja klastera i transformacije ruralnih područja

Objavljeno: 12.05.2017. 22:38 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović potpisali su danas u sjedištu Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) u Rimu Sporazum o finansiranju Projekta razvoja klastera i transformacije ruralnih područja u Crnoj Gori.

Crnoj Gori su kao članici IFAD-a od strane te međunarodne finansijske institucije odobrena veoma povoljna kreditna sredstva (rok vraćanja 15 godina; grejs period 3 godine; kamata 0,7%) u iznosu od 3,9 miliona eura i bespovratna podrška u iznosu od 1,9 miliona eura, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture u ruralnim područjima Crne Gore. Uz predviđenu kontribuciju Vlade Crne Gore i lokalnih uprava, ukupna vrijednost projekta je 13,6 miliona eura.

Podsjećamo da je Crna Gora je u februaru 2015. postala članica IFAD-a, nakon čega je zatražila sredstva za finansiranje razvojnog projekta. Predstavnici Fonda su kroz više misija organizovanih u Crnoj Gori u prethodnom periodu upoznati sa razvojnim potencijalima naše države. Crnoj Gori su u aprilu ove godine, na sjednici Izvršnog odbora Fonda, odobrena sredstva za realizaciju ovog projekta.

U skladu sa prioritetima Vlade Crne Gore, podrška IFAD-a usklađena je sa strategijom razvoja, koja ima za cilj unapređenje životnog standarda građana i ekonomskog ambijenta u ruralnim područjima na sjeveru Crne Gore i doprinos stvaranju uslova za smanjenje migracija.

Predviđeno je da se pojekat realizuje u narednih šest godina u opštinama: Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Petnjica.

Kako bi se postigli definisani ciljevi, projekat je koncipiran kroz dvije osnovne komponente:
- podrška razvoju klastera u više oblasti, kroz koju je planirano učešće oko 3.000 poljoprivrednih domaćinstava;
- unapređenje oko 30 puteva u ruralnim oblastima, izgradnja oko 15 akumulacija u poljoprivredne svrhe, izgradnja 12 vodovodnih sistema. Kroz ovu komponentu biće obuhvaćeno 57 sela.

Benefiti od ovog projekta će biti sveobuhvatni. Ciljne grupe su stanovnici ruralnih područja koji se bave poljoprivredom u manjem obimu i nalaze se ispod granice potrebne za podršku kroz agrobudžet i EU subvencije, manji poljoprivredni prerađivači, ali i veći proizvođači, kooperative i udruženja.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je doprinos jačanju i dostizanju tržišne konkurentnosti što većeg broja malih poljoprivrednih gazdinstava na sjeveru Crne Gore, uključivanjem u profitabilne i održive klastere. Poboljšanje uslova u ruralnim područjima značiće priliku i za dalji razvoj proizvođača koji su već dostigli određeni nivo konkurentnosti i predstavljaju nosioce razvoja u svojim sredinama.

Projekat će sprovoditi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa opštinama uključenim u projekat, kao i drugim institucijama relevantnim za proces implementacije.
MPRRMPRR
Nakon potpisivanja sporazuma Potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović, uz prisustvo otpravnika poslova ambasade Crne Gore u Rimu, Aleksandra Drljevića, sastali su se sa predsjednikom IFAD-a Gilbertom Houngom i direktoricom IFAD-a za Evropu Kalidom Buzar i tom prilikom prezentirali aktuelnu ekonomsku situaciju i razvojne potencijale Crne Gore sa posebnim osvrtom na sektor poljoprivrede.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?