Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji

Objavljeno: 16.05.2017. 01:08 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović sastala se danas, 15. maja 2017. godine, sa ministarkom obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije dr Majom Makovec Brenčič u Ljubljani, kako bi predstavila Inicijativu za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi sa misijom “Nauka za mir”.

Glavni cilj Instituta je promocija i unapređivanje saradnje između nauke, tehnologije i industrije, obezbjeđivanje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih naučnika i inženjera, ali i transfera znanja tehnologija iz evropskih laboratorija, kao što su CERN i drugi centri. Zbog umrežavanja različitih aktivnosti, prema riječima ministarke, ova inicijativa bi bila jedinstvena u cijelom regionu i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela.

Ministarka Damjanović je prenijela punu podršku Evropske komisije, koja je iskazana na nedavno održanom susretu sa komesarom za nauku i inovacije Karlosom Moedasom u Briselu.

Tokom sastanka je zajednički ocijenjeno da je Inicijativa od izuzetnog značaja za region, te da bi ovakav projekat znatno uticao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

Ministarka obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije dr Maja Makovec Brenčič je kazala da bi Inicijativa bila važan podstrek za razvitak naučne zajednice i naučnih kapaciteta u regionu, kao i da ovu šansu treba iskoristiti, jer je jedini način za prosperitet nauke ako susjedi ujedine naučne puteve.

Kako je naglasila ministarka Makovec Brenčič, medicinska zajednica Slovenije je jako zainteresovana za Inicijativu, odnosno Hadronsku kancer terapiju, a što je jedna od opcija predviđena Inicijativom, te nudi punu podršku za njenu dalju realizaciju.

Sastanku u Vili Podrožnik je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Sloveniji dr Miomir Mugoša. Sagovornici su se osvrnuli na uspješnu bilateralnu saradnju sa Slovenijom u oblasti naučne i tehnološke saradnje, koja se ostvaruje još od 2004. godine.

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, realizovana su četiri konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje, na osnovu kojih je finansirano 82 projekta.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA NAUKE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?