Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin govorio na otvaranju konferencije “Jednak pristup pravdi u krivičnom pravosudnom sistemu Crne Gore”

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin govorio je danas na otvaranju konferencije „Jednak pristup pravdi u krivičnom pravosudnom sistemu Crne Gore“ koju su organizovale Juventas, Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) i Crnogorska LGBTQ asocijacija Kvir Montenegro kroz istoimeni projekat, a uz podšku Open Society Instituta iz Budimpešte.

Cilj ovog projekta podrazumijeva doprinos povećanju stepena poštovanja ljudskih prava i smanjenju diskriminacije ranjivih grupa u Crnoj Gori kroz prikupljanje podataka i dokaza na temelju slučajeva iz sudske prakse i na osnovu monitoringa uslova u zatvoru. Ciljne grupe projekta su učinioci krivičnih djela koji su lica sa psihosocijalnim i intelektualnim teškoćama, korisnici psihoaktivnih supstanci.

Otvarajući konferenciju potpredsjednik Pažin je istakao da ova konferencija angažuje dvije teme koje su od kapitalnog značaja za ukupan prosperitet crnogorskog društva i to: pravo na pristup sudu kao integralni element prava na pravično suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom i princip zabrane diskriminacije.

Obje ove teme su međunarodnopravni standardi od esencijalnog značaja za vladavinu prava na kojoj se temelji država kako je to zapisano u crnogorskom Ustavu, naglasio je Pažin.

Govoreći o pristupu pravdi i pravima socijalno ranjivih grupa kao što su: LGBTIQ zajednica, ljudi sa psihosocijalnim ili intelektualnim teškoćama i korisnici psihoaktivnih supstanci, Pažin je kazao da mora postojati poseban senzibilitet, jer upravo mjera u kojoj su zaštićena ova prava je mjera humanosti jednog društva.

„Zato sam uvjeren da će ova konferencija sa svojim sadržajnim dijalogom koji će se voditi na ove teme dati svoj doprinos i korak naprijed u unaprjeđenju ljudskih sloboda i prava o kojima je riječ“, zaključio je Pažin.

Pored potpredsjednika Pažina konferenciju su otvorili prof. dr. Zoran Stojanović, dekan Fakulteta pravnih nauka UDG i Ivana Vujović, izvršna direktorica Juventasa. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?