Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana IV sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte

Objavljeno: 17.05.2017. 01:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Fotografije: Sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte (39.2 MB) 

Video: Sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte - kadrovi

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte održao je u utorak, 16. maja 2017, četvrtu sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, predsjednik Vlade Duško Marković.

Usvojeni su Informacija društva „Port of Adria“ AD – Bar o realizaciji obaveza iz Kupoprodajnog ugovora za „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ A.D. Bar i Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi Ugovora o kupoprodaji akcija privrednog društva „Kontejnerski terminali i generalni tereti“ AD Bar, zaključno sa 31. martom 2017. godine, koji je pripremila revizorska kuća „Ernst & Young“ d.o.o. iz Podgorice.

U Informaciji je navedeno da je investitor ukupno investirao 11.118.379 eura i to, između ostalog, u kontejnerski kran marke „Liebherr“, dvije dizalice za generalne terete marke „Terex“, mobilnu lučku dizalicu marke „Gottwald“, utovarivač kontejnera marke „Hyster“, terminalne traktore, poluprikolice, Frigo stanicu sa novom trafostanicom i dizel agregatom čime je ostvario 81,68% Investicionog programa. Navedeno je da se jedina preostala investiciona obaveza odnosi na sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 i da je do kašnjenja došlo zbog administrativnih barijera sa kojima se investitor suočavao u procesu parcelacije čije je otklanjanje trajalo gotovo dvije godine. U Informaciji je navedeno da je sproveden postupak po tenderu za izvođenje radova, da će pet od osam prijavljenih kompanija biti pozvano da dostavi konačne ponude kao i da bi radovi trebalo da budu okončani za 16-18 mjeseci.

U dokumentu stoji da je investitor sproveo socijalni program u ukupnom iznosu od 6.518.076 eura, što čini 100,28% obaveznog socijalnog programa. Za 230 zaposlenih koji su na dobrovoljnoj osnovi i sporazumno napustili kompaniju, isplaćeno je u prosjeku 28.339 eura bruto, odnosno 24.048 eura neto po zaposlenom. Obračun i isplata otpremnina izvršena je u potpunosti u skladu sa Kolektivnim ugovorom to čl. 135 i čl. 139, kako jezahtijevano odredbama Ugovora o kupoprodaji akcija KTGT AD, na dobrovoljnoj osnovi i uz aktivno učešće sindikata, navedeno je u Informaciji koju je Savjet usvojio.

U Informaciji je navedeno da je u posmatranom periodu ukupan prihod kompanije Port of Adria AD uvećan za 9%, dok su prosjećne zarade uvećane za 35,69%.

Odlučujući po prigovorima kompanije OT Logistics S.A, Poljska, Savjet je donio rješenja kojima se odbijaju kao neosnovani prigovori te kompanije podnijeti protiv odluka Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima javnog tendera za privatizaciju društava „Luka Bar“ AD – Bar, br. 02-134/2 i „Montecargo“ AD – Podgorica, br. 02-135/2 od 27. aprila 2017. godine.

Savjet je informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je usvojio i Izvještaj Nazorne komisije o stepenu realizacije Ugovora o dokapitalizacij i privrednog društva „Novi duvanski kombinat“ u kojem je navedeno, između ostalog, da je investitor izmirio sve zaostale obaveze prema radnicima, uzgajivačima duvana, izvođačima radova kao i ostale dospjele obaveze, da će građevinski radovi na fabrici i montaža nove opreme biti završeni tokom juna i da investitor planira da proširi prvobitno planirane kapacitete u dijelu obrade duvana i da poveća broj zaposlenih.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?