Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj

Objavljeno: 17.05.2017. 03:01 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeMinistarka nauke dr Sanja Damjanović boravila je u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj, 16. maja i tom prilikom bliže upoznala ministra nauke i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr sci Pava Barišića sa Inicijativom za osnivanje međunarodnog naučnog instituta na prostoru jugoistočne Evrope.

Inicijativa da se u regionu osnuje međunarodni institut za razvoj održivih tehnologija, čiji je tvorac profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a, uz podršku UN-a, UNESCO-a i CERN-a, utemeljena je na zajedničkim interesima, uzimajući u obzir ekonomske, kulturne i socijalne aspekte. Vlada Crne Gore je prva među zemljama regiona podržala Inicijativu, a imajući u vidu da je potrebno dobiti političku podršku drugih zemalja tim povodom se ministarka Damjanović sastala sa resornim ministrom Republike Hrvatske.

Ministar nauke i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr sci Pavo Barišić je kazao da je izuzetno zainteresovan za Inicijativu, te da je ideja o naučnom institutu u kojem bi radili mladi naučnici iz regiona izvrsna i doprinosi unaprijeđenju kvaliteta nauke i saradnje. Dodatno, opcija koja se u ovom trenutku čini najbolja je, prema njegovim riječima, Hadronska kancer terapija, jer uključuje multidisciplinarnost i pruža višestruku korist za stanovnike zemalja regiona.

Ministarka je istakla da bi ovakav projekat znatno uticao na ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standarda, smanjenje nezaposlenosti i predstavljalo određenu vrstu industrijalizacije našeg regiona na osnovu održivih tehnologija. Takođe, izložila je sljedeće korake koji su neophodni u cilju realizacije Inicijative, poput organizovanja programa edukacije za mlade naučnike i istraživače koji će raditi na projektu. Uz to, ministarka Damjanović je kazala da je Inicijativa podržana od strane Evropske komisije, odnosno komesara za nauku i inovacije Karlosa Moedasa, na sastanku koji je održan prošle nedjelje u Briselu, a što predstavlja snažan podsticaj za dalji razvoj Inicijative.

Inicijativa o osnovanju naučnog instituta je predstavljena i predsjedniku Hrvatske Akademije znanosti i umjetnisti prof. dr Zvonku Kusiću i akademiku prof.dr Milku Jakšiću, koji su izrazili interesovanje i razmijenili mišljenja sa ministarkom o dinamici realizacije, kao i hrvatskoj delegaciji koju su činili: doc. dr. sc. Matko Glunčić, državni sekretar, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pomoćnik ministra, prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministra Ivana Puljiz, šefica Kabineta i Staša Skenžić, voditelj Službe za međunarodnu saradnju.

Sastanku je takođe prisustvovao amabasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić.

Teme sastanka dva resorna ministra bile su između ostalog i razvoj bilateralne saradnje i angažovanje na izradi zajedničkih projekata, kao i razmatranje mogućnosti za zajedničko učešće u programu Evropske unije „Horizont 2020“ ali i drugim medjunarodnim programima za nauku i istraživanje.

Ministarstvo nauke Crne Gore ostvaruje izuzetno uspješnu bilateralnu saradnju sa Ministarstvom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Do sada su objavljena četiri konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje, a čime se otvara mogućnost našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa hrvatskim kolegama rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada dolaze do novih saznanja.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?