Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa Milerom: Mjere fiskalne konsolidacije važne za brži rast i razvoj

Objavljeno: 18.05.2017. 17:11 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Mjere fiskalane konslidacije koje Vlada Crne Gore sprovodi su dale ohrabrujuće rezultate, a važne su jer će Crnoj Gori omogućiti brži rast i razvoj, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića i potpredsjednika Svjetske banke Sirila Milera.

Premijer je kazao da je na sastanku razgovarano o fiskalnoj konsolidaciji i podsjetio na ohrabrujuće rezultate prvih mjera iz decembra 2016. godine – prihodi veći u odnosu na prošlu godinu, a rashodi su ispod planiranih za ovu godinu. Dodao je da su potrebne nove mjere fiskalne konsolidacije koje će omogućiti da se na kvalitetniji način suočimo sa izraženim deficitom i visokim javnim dugom.

Plan je, kako je kazao predsjednik, da uz pomoć novih mjera do kraja 2019. godine eliminišemo deficit, pređemo u fazu suficita i da od kraja te godine javni dug ima opadajući trend.

Ističući da više nema zaduživanja za potrošnju, već samo za razvoj, predsjednik je naveo da će Vlada do kraja maja pripremiti predlog srednjoročne Fiskalne strategije koja će podrazumijevati nove mjere kako bismo ostvarili cilj – obezbijedili uslove za održivost javnih finansija kao važan element ukupne makroekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog razvoja.

Pojasnio je i da je dodatna fiskalna kondsolidacija uslov za dobijanje zajma od Svjetske banke za razvojnu politiku (tzv. DPL), uz njegovo konvertovanje u garanciju Svjetske banke zasnovanu na razvojnoj politici (tzv. PBG garancija). To sve, kako je dodao, treba da doprinese poboljšanju kreditnog rejtniga zemlje i lakšoj dostupnosti Crne Gore međunarodnim finansijskim tržištima.

Potpredsjednik Miler je kazao da je izuzetno impresioniran odlučnošću vlade da se pozabavi pitanjem fiskalne stabilnosti. Ohrabrio je Vladu da mjere fiskalne konsolidacije odlučno sprovodi ocjenjujući da će na taj način biti omogućen brži rast i razvoj ekonomije.

On je podsjetio da se u periodu 2017-2019. godine očekuje se da će ekonomija rasti približno 3 odsto na godišnjem nivou. Na put rasta će, kako je objasnio, uticati pažljivo makroekonomsko upravljane i sposobnost razvoja privatnog sektora. Miler očekuje da bi sa snažnim programom crnogorski put rasta mogao da bude značajno veći od 3 odsto.

Dodao je da je Svjetska banka spremna da podrži Vladu za obezbjeđivanje budžetske podrške ove i naredne godine, na osnovu dodatnih mjera fiskalne konsolidacije sadržanih u budućoj srednjoročnoj Fiskalnoj strategiji. Sa budžetskom podrškom, Svjetska banka se nadamo da će pomoći Crnoj Gori da pristupi tržištima po boljim stopama i da poboljša kreditni rejting.

Predsjednik Marković je ocijenio važnost podrške Svjetske banke za dinamičan ekonomski rast i razvoj Crne Gore i zahvalio na dosadašnjoj podršci SB koja je do sada u našu državu plasirala preko 453 miliona kreditne i grant podrške (u oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, obrazovanja, poljoprivrede itd), koji su donijeli snažne benefite razvoju crnogorske ekonomije.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Fotografije: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa predsjednikom Svjetske banke Sirilom Milerom (59.2 MB)

Video: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa predsjednikom Svjetske banke Sirilom Milerom - kadrovi

Video: Izjava predsjednika Vlade Duška Markovića nakon susreta sa Milerom

   

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?