Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pribilović u Tirani: Unapređenje reforme javne uprave kroz regionalnu saradnju

Objavljeno: 18.05.2017. 21:43 Autor: Ministarstvo javne uprave

Efikasna državna uprava, visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija, stvaranje efikasne i servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou, moderne javne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou koje imaju zemalje članice EU, ciljevi su koje je crnogorska Vlada postavila Strategijom reforme javne uprave, rekla je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na ministarskom sastanku u okviru regionalne konferencije pod nazivom “Pružanje javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana“, u Tirani.

Ministarka Pribilović je istakla u diskusiji, da uprkos ostvarenim pozitivnim rezultatima u prethodnom periodu u oblasti reforme javne uprave u Crnoj Gori, još mnogo toga mora da se uradi. Od usvajanja Strategije radilo se na unapređenju institucionalnog okvira za poslove reforme javne uprave, obrazovano je Ministarstvo javne uprave, što je značajan korak naprijed koji garantuje još veću posvećenost realizaciji zacrtanih strateških ciljeva.

„Takođe, u 2017. godini fokus je usmjeren ka unapređenju organizacije javne uprave i nadogradnji službeničkog sistema, kao i jačanje eUprave u cilju jednostavnijeg i kvalitetnijeg ostvarivanja prava građana i privrede, imajući u vidu da upravo zaposleni u organima uprave imaju centralnu ulogu u pružanju upravnih usluga građanima i privredi. Paralelno sa ovim procesima, ove godine počeće da se primjenuje novi Zakon o upravnom postupku, uređen je zakonodavni okvir saradnje sa NVO, započeto je sa radom na izmjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima i usvojen je Zakon o elektronskoj identifikaciji i potpisu“, kazala je ministarka Pribilović.

„Konferencija je prilika da razmotrimo važnu temu koja predstavlja ključni segment svih naših javnih politika na planu daljeg demokratskog, ekonomskog i informacionog razvoja država. Vjerujem da je reforma javne uprave, bez obzira na stepen razvoja naših država i fazu integracionih procesa, pitanje koje nas jednako opterećuje i zbog toga je značajno da razmjenjujemo pozitivna iskustva i informacije, ali i kroz praktičnu projektnu regionalnu saradnju jačamo naše sisteme upravljanja u skladu sa zahtjevima savremene i elektronske državne uprave“, kazala je ministarka Pribilović. Konferencija „Pružanje javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana“ predstavljala je priliku za niz susreta sa resornim ministrima iz zemalja regiona, u cilju unapređenja odnosa i buduće saradnje iz oblasti reforme javne uprave.

Ministarstvo javne uprave

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?