Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope
Datum objave 19.05.2017 14:29 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVAMINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
 
Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na 127. sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope koja je održana u Nikoziji.

Ministar Darmanović je tokom izlaganja podsjetio da se ove godine obilježava deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope (SE) i kazao da će naša država nastojati da doprinese daljoj afirmaciji SE, kao odgovoran i konstruktivan član.

Darmanović je kazao da regionalna stabilnost Zapadnog Balkana umnogome zavisi od nacionalnih opredjeljenja ka daljem razvoju i nastavku procesa proširenja EU. „Crna Gora je značajno odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, a pristupanjem NATO-u će doprinijeti nacionalnom i regionalnom bezbjedonosnom okviru. Posvećenost EU procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana će održati stabilnost Regiona imajući u vidu zajednički regionalni konsenzus o ovom pitanju“, ocijenio je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je tokom svog izlaganja izrazio podršku naporima generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda u cilju pronalaženja i zaštite prava djece migranata u Evropi kako bi im se obezbijedila mirnija i prosperitetnija budućnost.

Govoreći na temu borbe protiv terorizma, Darmanović je ponovio da će Crna Gora nastaviti da podržava sve napore za zaštitu i prevenciju terorizma u svim njegovim oblicima u Evropi, kao i na globalnoj sceni , poštujući ljudska prava i vladavinu prava. „Moramo da se borimo da izvore terorizma sasječemo u korjenu kroz zaustavljanje radikalizacije koja vodi ka terorizmu, kroz borbu protiv nasilnog ekstremizma, kao i kroz spriječavanje aktivnosti stranih boraca terorista“, zaključio je Darmanović.

Na sjednici Komiteta ministara SE, ministri spoljnih poslova usvojili su nove smjernice za poboljšanje podrške i naknadu za žrtve terorističkih napada u svih 47 država članica, koje se ogledaju u preduzimanju odgovarajućih mjera uključujući besplatnu hitnu, medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć, kao i obezbjeđenje informativnih punktova za žrtve, pristup pravdi i blagovremenu nadoknadu.

Na marginama sastanka Komiteta ministara SE, ministar Darmanović imao je bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA