Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Radiju CG: Ostvarili smo u 11 godina tri velika rezultata

Objavljeno: 23.05.2017. 19:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
 
 
  
Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je u na početku intervjua Radiju Crne Gore da je naša zemlja u prvih 11 godina nezavisnosti ostvarila tri velika cilja i rezultata: članstvo u NATO-u, uspješan proces integracija u EU i početak gradnje autoputa Bar-Boljare.

Premijer je rekao da je članstvo u NATO-u važno sa političkog, bezbjednosnog, civilizacijskog i ekonomskog aspekta, da je u evrointegracijama Crna Gora otvorila 26 poglavlja, 2 zatvorila, i da očekuje u junu otvaranje još dva, dok je autoput projekat koji će ne samo doprinijeti razvoju već će kompletno promijeniti Crnu Goru.

„To su tri ogromna rezultata ostvarena u prvih 11 godina nezavisnosti“ – rekao je predsjednik Vlade na Radiju Crne Gore dodajući da će iz razloga učlanjenja u NATO ova nedjelja i prvih deset dana juna biti istorijski u svakom smislu.

Kada je u pitanju međunarodni položaj Crne Gore, Premijer je, podsjećajući da je ova generacija političara uspjela da vrati Crnoj Gori ponos, dostojanstvo i neotuđivo pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini, prenio pozitivne utiske iz intenzivnih diplomatskih aktivnosti u procesu evroatlantskih i evropskih integracija i ocijenio:
 
„Naša pozicija je sada veoma jaka i u Crnu Goru se gleda kao zemlju koja ima potencijal i može doprinositi jačanju vrijednosti slobodnoga svijeta. Danas se od Crne Gore očekuje da rješava probleme, .... zbog toga je Crna Gora danas često pozvana da dã svoj savjet i mišljenje kako se kritične situacije mogu rješavati.“

Komentarišući odnose sa Ruskom Federacijom, za koje je kazao da su na veoma niskom nivou, čiji negativni trend je pratio ubrzanje i finalizaciju procesa pristupanja NATO-u, predsjednik Marković je naglasio: „To nije naše opredjeljenje, nije naš interes da sa Rusijom imamo državnu i političku distancu,“ dodajući da istorijske veze između dvije države i dva naroda obavezuju da pokušamo da taj odnos promijenimo u pozitivnom smislu. 

Podsjećajuću na strpljiv odnos Crne Gore prema zvaničnim stavovima Ruske Federacije povodom njenog opredjeljenja za članstvo u NATO-u i uplitanja u njen politički sistem i procese odnose Premijer je istakao: 

„Mi verujemo da će doći vrijeme da se o našim odnosima razgovara u jednoj drugoj atmosferi i drugom ambijentu. Naš je cilj da dođemo do tog trenutka, nećemo ništa uraditi da pogoršavamo odnose, ali – želim jasno da kažem i ovog puta kao što sam to rekao više puta: Crnoj Gori više niko sa strane ne može određivati put kojim će ići. To je naše suvereno pravo, mi smo ga odabrali, čvrsto stojimo na toj poziciji. Rusija to treba da razumije... mi ćemo biti strpljivi da čekamo da prihvati realno stanje i spremni smo za taj dijalog.“ 

Govoreći o procesu integracije u Evropsku uniju nakon izlaska Velike Britanije, predsjednik Marković je naglasio: „CG nema dilemu – mi želimo svoje mjesto u evropskoj porodici naroda, tamo nam je mjesto, za 5 godina želimo da taj poces završimo,“ dodavši da vjeruje u budućnost reformisane i snažne EU.

Analizirajući odnose na unutrašnjem planu, Premijer je poručio: „Ponavljanja izbora neće i ne može biti. O tome se ne može razgovarati.“ Konstatovao je da političke razlike u Crnoj Gori ne proizilaze iz kvaliteta našeg političkog sistema i demokratije, nego iz suštinskog opredjeljenja Crne Gore kojim putem želi da ide, a koji je definitivno uspostavljen odlukom o nezavisnosti. 

„Ako misle da razgovaramo o novim izborima moraju da uđu u institucije, da uđu u Parlament,“ rekao je predsjednik Marković, podsjećajući na ponudu koju je više puta uputio opoziciji.

Komentarišući opozicioni bojkot rada Skupštine, Marković je ocijenio da on najviše štete nanosi samoj opoziciji, te da ne smijemo dozvoliti da se ustanovi praksa kontinuiteta opstrukcije političkih procesa. „Mi smo spremni za dijalog, ta su vrata otvorena, ali na takav način ne,“ naglasio je Premijer.
 
Odgovarajući na pitanje o procesu povodom terorističkog pokušaja u oktobru prošle godine, Marković je ocijenio da je njegova finalizacija važna i sa pravnog i političkog aspekta: „Sa pravnog da se kroz obezbjeđenje dokaza privedu pravdi svi oni koji su radili protiv interesa države; u političkom smislu da se pošalje poruka da više nikad niko ne može i ne smije pokušati da nešto uradi protiv svoje države...Vjerujem da crnogorske pravosudne institucije imaju kapacitet da odgovore tom izazovu.“

U dijelu intervjua posvećenom ekonomskim temama, Premijer je podsjetio da je Vlada od početka mandata krenula snažno i odlučno da se suprotstavi visokom deficitu i visokom javnom dugu i obezbijedi makroekonomsku i finansijsku stabilnost, usvojivši Plan finansijske konsolidacije, koji je nakon pet mjeseci pokazao da je dobar i održiv, nije ugrozio životni standard, a obezbijedio je budžetsku stabilnost.

„Naš je plan da u junu usvojimo fiskalnu strategiju za tri godine, gdje ćemo osnažiti mjere konsolidacije i na taj način dovesti nas u poziciju da 2019. godine eliminišemo budžetski deficit, a da javni dug počinje da pada i ima silazni trend. Ako to uspijemo, onnda je Crna Gora napravila četvrti, važan iskorak u 11 godina nezavisnosti, a to je makroekonomska i makrofinansijska stabilnost i stvorila pretpostavke za rast ekonomije, razvoj i nova zapošljavanja,“ naveo je predsjednik Marković, dodajući da se promjene uočavaju po pitanju finansijske discipline i odgovornosti, kao i da: „Oni koji imaju pozitivne bilanse, koji se nalaze na Bijeloj listi imaju svaku podršku Vlade.“ 

Takođe, predsjednik Marković je istakao da su oni koji ne poštuju propise i ne izvršavaju obaveze prema državi pod stalnom pažnjom nadležnih inspekcija, što je rezultiralo povećanjem prihoda u odnosu na uporedni period 2016. godine u značajno većem iznosu od očekivanog. 

Govoreći o privatizaciji Luke Bar, Premijer je rekao da će kroz zakonitu proceduru, kada dođe vrijeme za to, biti pripremljeni svi uslove da se Luka pojavi na novom tenderu za privatizaciju sa većom cijenom, naglašavajući da će se tome procesu pristupiti veoma pažljivo i odgovorno, imajući u vidu značaj tog resursa.

U intervjuu Radiju Crne Gore predsjednik Marković je detaljno govorio o namjerama Vlade da, kroz brojne reformske aktivnosti i odluke koje su nekada i nepopularne, u narednom trogodišnjem periodu ostvari viziju razvoja i boljeg života koji će osjetiti svi građani. U tom smislu, saopštio je svoja očekivanja o rastu direktnih stranih investicija, razvoju sjevera Crne Gore, otvaranju novih fabrika i novih radnih mjesta. 

Pored ostalog predsjednik Marković je naveo da penzioneri neće biti obuhvaćeni sanacionim mjerma Vlade, kao i da će penzije i dalje biti redovno usklađivane.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?