Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Šehović: Regionalna saradnja uz političku i ekonomsku stabilnost šansa za iskorak

Objavljeno: 24.05.2017. 16:33 Autor: MINISTARSTVO PROSVJETE
Ministar prosvjete dr Damir Šehović učestvovao je u radu Sarajevo biznis foruma koji se održava od 22. do 24. maja, kada je posebno istakao da dobrom regionalnom saradnjom, uz političku i ekonomsku stabilnost i definisane spoljnopolitičke prioritete, zemlje Jugoistočne Evrope i Balkana imaju šansu za značajan iskorak.

Ministar je, zajedno sa ostalim panelistima, govorio o perspektivama razvoja Jugoistočne Evrope i Balkana, te o elementima zajedničkog razvojnog puta. 

Za dugoročno održivi privredni rast bilo koje države sa ovih prostora potreban je, kako je rekao, prosperitet čitavog regiona: “Bez obzira na sve naše specifičnosti i istorijske ožiljke koje imamo, sve zemlje Zapadnog Balkana moraju shvatiti da mi bližih od nas samih, koji smo upućeni jedni na druge, niti imamo niti ćemo ih ikada imati. To saznanje je preduslov da bismo unaprijedili regionalnu saradnju, ali nije dovoljan. Osim što moramo jačati institucije i stabilizovati ekonomiju, moramo naći način da zajedno konkurišemo za regionalne projekte kako bismo za njih svi skupa tražili investitore.” 

Ministar se u svom izlaganju osvrnuo i na razvoj u kontekstu evroatlantskih integracija, poručivši da je politički stabilan Zapadni Balkan važan dio stabilnosti Evrope, kao i da političke stabilnosti nema bez ekonomske stabilnosti, zbog čega nam je: “u finansijskom ali i svakom drugom smislu značajna priutnost EU na ovim prostorima”. 

Sarajevo biznis forum je jedna od najvećih ekonomsko-investicionih i političkih konferencija u Jugoistočnoj Evropi. Na ovogodišnjem Forumu predstavlja se niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, turizma i dr. 

U radu Foruma učestvuju i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH; Muhamed Jusuf Kala, potpredsjednik Indonezije; Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik; Danilo Tirk, bivši slovenački predsjednik; Jirki Katjanen, potpredsjednik Evropske komisije; Ismir Jusko, ministar za komunikacije i promet BiH.


MINISTARSTVO PROSVJETE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?