Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na sastanku šefova država ili vlada NATO-a: CG se kao nova članica zalaže za nastavak proširenja Alijanse

Objavljeno: 26.05.2017. 03:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
   

Brisel – 25. maj 2017. – Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predvodio je danas crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Briselu, u kojoj su bili ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar odbrane Predrag Bošković. Crna Gora je, u skladu sa skorom finalizacijom članstva u NATO, učestvovala na svim aktivnostima u punopravnom kapacitetu, uključujući i zauzimanje mjesta između Luksemburga i Holandije čime je i simbolično istaknuto da Alijansa dobija novu saveznicu. Današnjem sastanku lidera zemalja članica NATO-a prvi put su prisustvovali predsjednici Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i Francuske Republike Emanuel Makron.

Saveznici su tokom radnog dijela sastanka diskutovali o aktuelnim temama za evroatlantsku bezbjednost. Fokus je bio na jačanju transatlantskog jedinstva i borbi protiv terorizma. Članice su se saglasile da je potrebno da svi što prije dostignu standard izdvajanja za odbranu od 2% BDP-a što je potvrđeno i u usvojenom dokumentu. Takođe, istaknuto je da je prioritet jačanje angažmana Alijanse u borbi protiv terorizma kroz članstvo u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad ISIL-om. U vezi sa tim, oštro je osuđen nedavni teroristički napad u Mančesteru i izražena solidarnost sa Velikom Britanijom i svim žrtvama terorizma. Takođe, pozdravljena je dosadašnja uspješna saradnja sa EU i izražena namjera da se ona nastavi i intenzivira. Potvrđeno je i da će naredni samit NATO biti održan 2018. godine.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković zahvalio se svim članicama NATO-a na blagovremenoj ratifikaciji Pristupnog protokola i informisao da je nacionalna procedura ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora u Crnoj Gori završena. Istakao je da naša država u NATO ulazi spremna i da će nastaviti da doprinosi ključnim zadacima Alijanse – odbrani i odvraćanju i projektovanju stabilnosti van njenih granica. Premijer je apostrofirao da Crna Gora, kao nova saveznica, snažno podržava jačanje angažmana NATO-a u borbi protiv terorizma. Predsjednik Marković je takođe ukazao da će Crna Gora biti snažno posvećena promovisanju mira i stabilnosti na Zapadnom Blakanu i zalagati se za nastavak politike proširenja Alijanse.

„Hrabrost i mudrost crnogorskog naroda, naša vizija i vaša podrška omogućili su ovo istorijsko ostvarenje za moju zemlju – punopravno članstvo u najmoćnijem savezu današnjice“ – poručio je predsjednik Marković u obraćanju liderima 28 članica NATO-a.

Nakon što Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bude uputio Crnoj Gori formalno pozivno pismo da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, Crna Gora će 05. juna, deponovanjem instrumenata ratifikacije tog ugovora u Stejt Dipartmentu i formalno postati 29. članica Alijanse. Svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu zakazana je za 7. jun.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=ZErg4z4RmHU


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?