Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković – izjava za javnost po okončanju Sastanka šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a, Brisel, 25. maj 2017.

Objavljeno: 26.05.2017. 05:53 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Brisel - Izjava predsjednika Vlade Duška Markovića na pres konferenciji nakon sastanka šefova vlada i/ili država članica NATO-a (13.9 MB)

  
Ovo je veliki dan za Cmu Goru, uvertira U 5. jun kada ćemo u Vašingtonu predati instrumente ratifikacije i time formalizovati članstvo u NATO-u. Konačno, 7. juna, ovdje u novom sjedištu NATO-a u Briselu, na jarbolu će se zavijoriti zastava Crne Gore - 29. članice najmoćnijeg Saveza današnjice.

Posebno smo počastvovani što je danas na sastanku lidera država i vlada članica NATO-a Crna Gora praktično zauzela svoje pravo mjesto za stolom, između Holandije i Luksemburga. Naša zemlja je biranim riječima pozdravljena kao buduća saveznica i zadovoljstvo mi je što sam se na svakom koraku tokom današnjih aktivnosti osjetio ravnopravnim članom evroatlantske porodice.

Hvala svim članicama Alijanse, kao i generalnom sekretaru Stoltenbergu i njegovom timu na povjerenju koje su tokom cijelog procesa našeg priključenja imali prema Crnoj Gori...

Ovo je, rekao bih, istorijski trenutak i za NATO. Savez uskoro ne doblja samo novu članicu već novi dom, velelepno zdanje u kojem će biti smještena i naša Stalna delegacija. To je buduća adresa 29. članice Alijanse – Crne Gore.

Posebna mi je čast, što sam danas sa kolegama prisustvovao ceremoniji inauguracije novog sjedišta i radnoj večeri tokom koje su nastavljeni razgovori o budućnosti evroatlantskog prostora. Potvrđena je posvećenost članica jačanju Saveza putem adekvatnog izdvajanja od 2% BDP-a za nacionalne budžete odbrane do 2024. godine, u skladu sa obavezama utvrđenim na samitima u Velsu i Varšavi. Alijansa je takođe demonstrirala odlučnost da se aktivnije uključi u borbu protiv ISIL-a i da nastavi saradnju s Evropskom unijom.

lskoristio sam priliku da istaknem našu opredijeljenost da aktivno doprinosimo politikama NATO-a, uključujući borbu protiv terorizma, odbranu i odvraćanje, kao i daljim naporima u projektovanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i šire.

Od članstva nas dijeli još desetak dana čemu se radujemo s nestrpljenjem iščekujemo da ovjekovječim još jedan istorijski trenutak za našu državu. Gotovo sto godina nakon nestanka sa političke mape Evrope i deset godina nakon obnavljanja državne nezavisnosti Crna Gora se zasluženo vraća na najveću svjetsku političku scenu. Nijesmo izostavljeni i vrata su nam otvorena da ravnopravno sa najuređenijim i najorganizovanijim savezom zemalja u istoriji čovječanstva sjedimo za istim stolom i odlučujemo o gorućim pitanjima današnjice. Potpuno je jasno da to znači novu, bolju medunarodnu poziciju naše zemlje.

Vjerujem da je ovo važan dan i za naše susjede. Uvjeren sam da će Crna Gora, kao članica NATO-a, dodatno doprinijeti stailnosti Zapadnog Balkana. Već vam sada mogu reći da ćemo nastaviti da snažno podržavamo evroatlantsku integracijzu ostalih država Regiona koje žele da pristupe Alijansi. Bićemo promoter ideja Alijanse u Regionu, jasan primjer da su njena vrata otvorena.

I konačno, smatram da je ovo i veliki dan za sve građane Crne Gore: i one koji razumiju i podržavaju članstvo naše zemlje u Alijansi, ali i one koji se protive tome. Benefite našeg članstva jednako će uživati svi naši građani, i to veoma brzo: kroz veći stepen vladavine prava i kroz više šansi za ekonomski napredak i stvaranje boljih uslova za kvalitetniji životni standard svakog našeg građanina i svake porodice.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Yotube link: https://youtu.be/Bf4wdi7HGrQ 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?