Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović boravio u posjeti Beranama

Objavljeno: 26.05.2017. 22:44 Autor: MPRR
MPRRMPRR

Zajedničkim aktivnostima i u partnerstvu, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, Opština Berane, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima iz sektora agroindustrije nastojaće u narednom periodu da valorizuju značajne potencijale u oblasti poljoprivrede, u korist razvoja ove opštine.

Ovo je jedan od zaključaka današnje posjete potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića ovoj opštini. Simović je u Beranama, zajedno sa predsjednikom Opštine Dragoslavom Šćekićem i njegovim saradnicima, kao i direktorom IRF-a Zoranom Vukčevićem razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima sa ovog područja, obišao više polljoprivrednih proizvođača i preduzeća koja se bave preradom.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović je tim povodom ocijenio da postoje brojni projekti, izazovi, ali i potreba zajedničkog pristupa. „Siguran sam da u jednoj dobroj sinergiji, dobre volje i odlučnosti, Vlade i lokalne samouprave, ali i samih proizvođača, moramo ostvarivati rezultate. Mjera našeg uspjeha biće poboljšanje kvaliteta života u Beranama i broj novih radnih mjesta, i to je naša misija. Moramo raditi zajedno, uvažavajući različita mišljenja, jer velike teme u Crnoj Gori su sada iza nas. Riješili smo ih na dobro svih građana i Berana i Crne Gore, sada treba da se posvetimo novim izazovima u dijelu razvoja i prosperiteta“, ocijenio je Simović.

I predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić saglasan je da zajedničkim snagama i u dobroj kumunikaciji može da se doprinese razvoju ove opštine, posebno u dijelu valorizacije velikih poljoprivrednih potencijala ovog kraja. Šćekić je izrazio posebno zadovoljstvo posjetom ministra Simovića, kome se zahvalio što je prepoznao potrebu da dođe u Berane, kako bi zajedno trasirali put razvoja poljoprivredne proizvodnje i projekata važnih za razvoj ovog područja. „Mislimo da opština Berane ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, što potvrđuju kapaciteti koje smo danas obišli. Suguran sam da ćemo u dobroj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i drugim institucijama, ali i samim proizvođačima, podstaći razvoj u cilju stvaranja nove vrijednosti važne za ostanak ljudi, kako u gradskoj sredini, tako i ruralnim područjima“, istakao je Šćekić.

U tom kontekstu posebno važan je bio današnji sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja Berana. Poljoprivrednicima su predstavljene mogućnosti podrške kroz Agrobudžet, EU fondove, kao i nove povoljnosti za dobijanje kredita od strane IRF-a. U višesatnoj diskusiji poljoprivrednici su iznijeli pohvale na račun pristupa otvorene i direktne komunikacije, ali i probleme sa kojima se susrijeću, ne samo u dijelu proizvodnje i plasmana, već i ograničenja u dijelu putne infrastrukture, vodosnabijevanja, kao i onih vezanih za korišćenje šumskih i vodnih resursa u njihovim mjestima. Simović je ocijenio da je to bio koristan dijalog koji obećava i obavezuje. „U prilici smo bili da čujemo njihove sugestije, razmišljaja, kritike, poglede u odnosu na naredne poteze u dijelu poljoprivredne politike koje treba da se realizuju u saradnji Vlade, Ministarstva sa lokalnom samoupravom“, ocijenio je Simović.

MPRRMPRR

Povodom posjete nekim od prerađivačkih kapaciteta sa područja Berana, Simović je izrazio ohrabrenje nivoom proizvodnje, standarda, ali i planova preduzetnika koji mogu biti zamajac razvoja kooperantske saradnje. „Ohrabren sam novom mljekarom, koja otkupljuje kozije mlijeko, sa dnevnim kapacitetom od dvije tone, sa proizvodom koji zaslužuje da dopre ne samo na domaće, nego i regionalna tržišta. Siguran sam da ćemo brzo stvoriti pretpostavke za izvoz u EU i da će taj proizvod biti rado viđen na zahtjevnom evropskom tržištu. Poseban kvalitet tog projekta je što animira 50 kooperanata koji proizvode kozije ili kravlje“, kazao je Simović. Nakon obilaska preduzeća Agrolužac, istakao je zadovoljstvo zbog planova vlasnika koji je nakon formiranja zasada šljive krenuo u abiciozan projekat otvaranja pogona za preradu, sa hladnjačom, a koji će, takođe, biti na raspolaganju kooperantima, voćarima sa ovog područja. Ministarstvo će, kako je dodao, nastojati da obezbijedi bespovratnu podršku kroz određene projekte, za koje je vlasnik aplicirao.

Nezaobilazna adresa posjete potpredsjedika Vlade opštinama je područja jedinica Uprave za šume. Na današnjem sastanku u Beranama otvorene su teme načina gazdovanja šumskim resursima, pitanja koja su inače aktuelna, pa i u ovoj opštini, a to je odnos koncesionara prema lokalnoj infrastrukturi, kao i način raspodjele godišnjih koncesija. „Tražimo optimalnu formulu kako bi napravili dobar balans u dostupnosti sirovine za potrebe velikih drvoprerađivača i malih preduzeća u tom sektoru“, kazao je Simović, dodajući da već ima potvrde sa terena o vidljivim efektima jedne od važnih odluka u ovoj oblasti, zaustavljanja izvoza drvnih sortimenata.

MPRROsim pomenutih tema iz sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i tema vezanih za definisanje prioritetnih zajedničkih projekata koji se mogu uraditi u narednom periodu, na zasebnom sastanku sa predsjednikom opštine i njegovim saradnicima razgovarano je i o praćenju moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa i konkretno regulacija rijeke Lim. Simović je podsjetio da je shodno moratorijumu definisano da Ministarstvo i nadležne institucije u saradnji sa lokalnim upravama obezbijede strogu kontrolu moratorijuma, a da se istovremeno preduzmu aktivnosti na izradi planova regulacije Lima, ali i drugih rijeka. „I danas smo čuli od proizvođača da im se Lim primakao, da su ugroženi objekti, čak i kuće. I danas ćemo istaći potrebu da se i ova, ali i ostale lokalne samouprave dodatno posvete kontroli moratorijuma, ali i da intervenišu u dijelu uklanjanja sprudova koji mogu donijeti probleme u vremenu velikih voda“, kazao je Simović.













PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?