Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ljumović: Opštine Bar i Kotor su same sebe isključili iz daljeg finansiranja manifestacija

Objavljeno: 29.05.2017. 18:44 Autor: MINISTARSTVO KULTURE CRNE GORE
Ministarstvo kultureMinistarstvo kulture
 
  
   
Ministar kulture Janko Ljumović saopštio je danas da opštine Bar i Kotor nijesu prihvatile Inicijativu Ministarstva kulture iz 2012. godine kojom su bili definisani preduslovi za nastavak finansiranja kulturnih manifestacija u tim opštinama čime su te opštine sebe isključile iz daljeg finansiranja.

„Ministarstvo kulture je nakon četvorogodišnje primjene Uredbe o kriterijumima za određivanje manifestacija i festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, iniciralo 2012. godine prijedlog reorganizacije manifestacija i festivala, zbog promjena zakona kojima je definisano finansiranje nevladinih organizacija, kao i na osnovu potrebe da se institucionalno ojača njihov karakter“ – rekao je ministar Ljumović na konferenciji za medije održanoj danas na Cetinju.

Ministar je dodao da su definisani preduslovi uključivali formiranje opštinskih javnih ustanova kulture, koje bi bile pravni sljedbenici postojećih manifestacija i festivala, i definisanje njihovih savjeta, modela upravljačke strukture odnosno da se shodno svim domaćim i međunarodnim poslovnim standardima u kulturi da se odrede jasni i transparentni modeli umjetničkog i poslovnog rukovođenja.

„Inicijativu Ministarstva kulture, prepoznale su opštine Bijelo Polje i Herceg Novi. U Bijelom Polju je formirana JU Ratkovićeve večeri poezije, JU Herceg fest je dodatno pozicionirala svoj važan segment djelatnosti, organizaciju Hercegnovskog filmskog festivala Montenegro Film Festivala. Opštine Kotor i Bar nijesu prihvatile inicijativu. Iz tih razloga Ministartsvo kulture odgovorno prekida praksu da se zbog niza neriješenih pitanja i pravnog statusa manifestacija, nastavi sa podrškom manifestacijama i festivalima na dosadašnji način. Uostalmo, to je u skladu sa Programom razvoja kulture 2016-2020 u čijem je poglavlju 3.1.6. Manifestacije i festivali navedeno da “će njihovo organizaciono utemeljenje biti važno pitanje i uslov daljeg opstanka” – rekao je ministar kulture Janko Ljumović na konferenciji za medije.

MINISTARSTVO KULTURE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?