Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Senator Džonson u posjeti Crnoj Gori: Nastavak saradnje i u okviru NATO strukture

Objavljeno: 29.05.2017. 21:11 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
   
  
Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin primio je danas predsjednika Odbora za unutrašnju bezbjednost i predsjedavajućeg Podoborom za Evropu u Senatu Sjedinjenih američkih država senatora Rona Džonsona, u okviru njegove radne posjete Crnoj Gori.

Senator Džonson je podsjetio na privilegiju koju je imao da predsjedava Odborom za vanjske poslove Senata tokom usvajanja Rezolucije o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO. Senator je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem plana ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO. On je saopštio da Sjedinjene države ostaju posvećene regionu Jugoistočne Evrope i ponovio spremnost svoje države da i dalje bude podrška reformskim aktivnostima Crne Gore. Posebno je izrazio razumijevanje za bezbjednosne izazove sa kojima se Crna Gora suočavala u periodu do članstva u NATO, uzimajući u obzir različite forme pokušaja uticaja trećih strana i na političke prilike u SAD.

Iskazujući punu zahvalnost za lične napore senatora tokom procesa ratifikacije Protokola, potpredsjednik Pažin je ukazao da Crna Gora članstvo u NATO vidi kao jasnu šansu zemlje da svoj razvojni put nastavi sa garantovanim stepenom stabilnosti. Potpredsjednik je saopštio da Crna Gora i nakon članstva u NATO čvrsto stoji na zemlji i da ne gaji iluziju da će izazovi, prevashodno bezbjednosnog karaktera prestati i u narednom periodu. On je sa sagovornikom podijelio ocjenu da intenzitet geopolitičkih intencija trećih država neće biti smanjen, već da je samo moguće da će promijeniti oblik. Potpredsjednik je ukazao na riješenost Crne Gore da, kao i do sada, samostalno opredijeljuje svoje pravce razvoja i ostane posvećena integraciji u klub razvijenih zapadnih zemalja, uz podršku SAD i drugih partnerskih država.

Sagovornici su se saglasili o važnosti postojanja stabilnog regiona Jugoistočne Evrope i posvećenosti svih država usvajanju jedinstvenih demokratskih vrijednosti.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?