Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora, Albanija i Kosovo osnovali Zajednički centar za policijsku saradnju

Objavljeno: 30.05.2017. 22:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije, Mevludin Nuhodžić i Dritan Demiraj i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdet Hodža potpisali su danas u Plavu Protokol između MUP-a Crne Gore, MUP-a Republike Albanije i MUP-a Republike Kosovo o osnivanju i funkcionisanju Zajedničkog centra za policijsku saradnju.

Dokument će doprinijeti unapređenju prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv kriminala, kroz intenzivniju razmjenu operativnih informacija i efikasniju koordinaciju zajednickih aktivnosti duž državne granice.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je da Trilateralni centar simbolizuje posvećenost borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i zajednički je doprinos jačanju bezbjednosti regiona.

Istakao je da će se radom ovog Trilateralnog centra unaprijediti međusobna razmjena informacija i povećati sigurnost zajedničkih granica u pravcu dostizanja Šengenskih standarda.

Ministar Nuhodžić je naveo da će u skladu sa modelom koji je rasprostranjen u državama članicama Evropske unije, centar za policijsku saradnju raditi na principu stalnog dežurstva.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Angažovani službenici aktivno će učestvovati u razmjeni informacija i zajedničkoj analizi rizika, sa ciljem prevencije i borbe protiv prekograničnog kriminala, trgovine ljudima, nezakonitih migracija, krijumčarenja narkotika, kazao je ministar.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Valdet Hodža ocijenio je da potpisivanje trilateralnog Protokola pokazuje predanost triju država međusobnoj saradnji i jačanju međudržavnih mehanizama u regionalnom kontekstu zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, prekograničnog kriminala, ilegalne migracije i terorizma.

Ambasador FD Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern u ime Vlade Njemačke čestitao je Vladama Crne Gore, Albanije i Kosova na postignutom i obećavajućem rezultatu u pogledu regionalne saradnje. Savezna Vlada Njemačke, kako je ovom prilikom istakao ambasador Matern i u budućnosti će podržavati trilateralnu saradnju graničnih policija.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret en Uehara u ime Vlade SAD zahvalila se na doprinosu i saradnji u zajedničkim ciljevima, a sve zarad ostvarenja sigurnih i efikasnih tehnika granične kontrole, kao i podsticanja razmjene prekograničnih informacija. Ambasadorka Uehara je izrazila uvjerenje da će novi Trilateralni centar obezbijediti podršku regionalnim policijskim agencijama u borbi protiv svih oblika međunarodnog prekograničnog kriminala.

Fotografije:Ceremonija otvaranja i obilazak centra za policijsku saradnju (75 MB)

Fotografije: Bilateralni sastanak Nuhodžića i Demiraja (26.5 MB)

Fotografije: Potpisivanje Protokola između MUP-a Crne Gore, MUP-a Republike Albanije i MUP-a Republike Kosovo (30.5 MB)

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?