Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović u Berlinu

Objavljeno: 31.05.2017. 00:57 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova
Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović susreo se danas u Berlinu sa savjetnikom za vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku savezne kancelarke Angele Merkel dr Kristofom Hojzgenom.

Uz ocjenu da je Crna Gora uspješno okončala evroatlantski proces, Hojzgen je čestitao Crnoj Gori na predstojećem članstvu u NATO-u. 

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja o modalitetima efikasnijeg korišćenja mehanizama Berlinskog procesa, pogotovo u susret samitu u Trstu u julu o.g. Na toj liniji, ministar Darmanović naglasio da je Crna Gora zainteresovana za dalje snaženje saradnje u okviru postojećih inicijativa. Sagovornici su se saglasili u ocjeni da institucionalizacija novih oblika regionalnog povezivanja ne treba da bude alternativa integracionim procesima. Istakli se da dinamika napretka svake države na evropskom putu treba da bude mjerena isključivo ostvarenim rezulatatima, kao i da bi svako eventualno usporavanje ovog procesa moglo imati šire negativne implikacije.

U nastavku, razgovarano je o regionalnim bezbjednosnim prilikama i konstatovana važnost aktivnog angažmana EU i NATO-a na Zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu potrebe ograničavanja spoljnih uticaja, stabilizacije i jačanja evropske perspektive regiona.

Tokom boravka u Berlinu, ministar Darmanović se, takođe, sastao i sa predsjedavajućim Minhenskom bezbjednosnom konferencijom ambasadorom Volfgangom Išingerom i održao predavanje u Njemačkom savjetu za međunarodne odnose na temu: “Crna Gora u NATO: značaj za Balkan i Evropu”.

Ministarstvo vanjskih poslova
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?