Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović se sastao sa predstavnicima EUROSTAT-a i MONSTAT-a

Objavljeno: 02.06.2017. 20:09 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović sastao se sa predstavnicima EUROSTAT-a na čelu sa Piterom Everersom, direktorom Direktorata za kooperaciju u ESS, međunarodnu saradnju i resurse i predstavnicima MONSTAT-a.

Izrazivši zadovoljstvo komunikacijom sa evropskom Kancelarijom za statistiku, potpredsjednik Simović je istakao da je ovo dobra prilika da se sagleda usaglašenost domaćih propisa iz ove oblasti sa evropskim standardima, kao i izazovi koji se nalaze pred nacionalnim Zavodom za statistiku, uključujući i predstojeći popis stanovništa. Pored toga, potpredsjednik je posebno važnim ocijenio pitanje povjerenja u statističke podatke, koji predstavljaju važne instrumente u vođenju ekonomske politike. Naveo je da je svjedok razvoja statističkog sistema Crne Gore, naročito u dijelu zakonodavstva, a da snažno liderstvo i ljudski resursi u MONSTAT-u doprinose rastu povjerenja u tu instituciju. Kako je istakao, u Crnoj Gori, kao i cijelom regionu, ne postoje precizni registri i baze, ali se i na tome kontinuirano radi.

Ocijenivši da je u protekloj deceniji zabilježen značajan napredak u radu i rezultatima MONSTAT-a i cjelokupnog sistema, Piter Everers je pozvao da Crna Gora bude prva država van Evropske unije koja će potpisati dokument „Posvećenost povjerenju“. Naglasio je da nezavisnost MONSTAT-a predstavlja osnovni preduslov za pouzdanost statističkog sistema i naveo da je naročito ponosan na način na koji je Zakon o statistici urađen i ažuriran, ocijenivši da predstavlja jedan od dobrih primjera u ovoj oblasti. Osvrnuvši se na popis stanovništva iz 2011. godine, Everers je istakao da je veoma dobar, ali da je urađen po tradicionalnom pristupu i da je za predstojeći popis stanovništva 2021. godine potrebno uspostaviti administrativno-bazni registar. Kako je ocijenio, razvijanje takavog registra predstavlja investiciju u kvalitet i pouzdanost i ukazao na važnost podrške kroz IPA instrumente za registar popisa. Pored toga, ukazao je na potrebu donošenja Zakona o popisu.

Zahvalivši na posjeti i sugestijama, potpredsjednik Simović je izrazio spremnost da Crna Gora u što kraćem roku potpiše dokument „Posvećenost povjerenju“. Istakavši da je od obnove nezavisnosti Vlada posvećena jačanju svih institucija, potpredsjednik je naglasio da će Vlada i u sadašnjim uslovima fiskalne konsolidacije i napora da zaustavi budžetski deficit, raditi na tome da i u kadrovskom i svakom drugom smislu ojača MONSTAT. Ocijenio je da je glavni izazov puna implementacija zakonodovstva koje je usklađeno sa evropskim propisima i naglasio da je potrebno blagovremeno krenuti u razvoj administartivnog registra popisa kako bi se obezbijedila pouzdanost, efikasnost, lakša obrada podataka i racionalnost. Takođe, potpredsjednik je ukazao da je potrebno što prije pripremiti Zakon o popisu i iskoristiti IPA instrumente, kako za razvoj registra popisa, tako i za opremanje MONSTAT-a, usavršavanje kadrova i informatički sistem. Potpredsjednik Simović je naglasio da Vlada ostaje posvećena nacionalnom Zavodu za statistiku, od kojeg istovremeno očekuje da kroz svoje metode i prakse pruža podatke koji će doprinijeti kvalitetu i pouzdanosti ekonomske politike.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?