Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Šavniku: Učinimo da Šavnik bude mjesto u koje se dolazi, a ne iz kojeg se odlazi

Objavljeno: 02.06.2017. 22:03 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Agrobiznis centar u Šavniku, kroz usluge koje će pružati poljoprivrednim proizvođačima, biće podrška preduzetničkim idejama iz oblasti poljoprivrede i povezanih sektora, i podsticaj za dalji i brži razvoj ovog područja. Osnivanje ove vrste servisa biće jedan od važnih elemenata razvoja poljoprivrede kao okosnice lokalne ekonomije, na bazi dnevne komunikacije o temama i pitanjima vezanim za unapređenje kvaliteta života stanovnika Šavnika.

Ugovor o osnivanju Agrobiznis centra potpisali su danas u Šavniku potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i predsjednk Opštine Mijomir Vujačić.

Agrobiznis centar treba da bude, prema riječima ministra Simovića, prepoznatljiva i omiljena adresa poljoprivrednim proizvođačima koji će uvijek moći da dobiju adekvatan savjet, podršku za izradu svojih biznis planova i aplikacija za konkurisanje za bespovratna sredstva iz nacionalnih i EU fondova. „Opština Šavnik od danas će imati adresu koja će podržati kreiranje dobrih biznis ideja i stalnu i otvorenu komunikaciju sa korisnicima. Siguran sam da će realizacija ove ideje biti pozdravljena od strane svih poljoprivrednika sa ovog područja, a mi ćemo se potruditi da Centar bude osposobljen sa kvalitetnim kadrovima“, kazao je Simović, uz uvjerenje da na prostoru Šavnika ima mladih ljudi koji su se školovali u oblasti poljprivrede i žele da ostanu u svom mjestu.

Neposredno nakon potpisivanja ugovora Simović je upoznao poljoprivrednike o osnivanju Agrobiznis centra, što je naišlo na snažnu podršku. Sastanak sa poljoprivrednicima organizovan je, sa ciljem da u direktnoj komunikaciji predstavnici Ministarstva i IRF-a predstave mjere i programe podrške koji su im na raspolaganju, ali i sa ciljem da se u dijalogu čuju njihovi problemi i sugestije.

Domaćinski u domaćinskoj atmosferi

Simović je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da u Šavniku, u jednoj domaćinskoj atmosferi, i u otvorenom dijalogu sa poljoprivrednim proizvođačima i lokalnom samoupravom, može razgovarati na temu budućih razvojnih projekata koji su sada na dnevnom redu, nakon što su uspješno završene strateške teme i pitanja važna i za Šavnik i za Crnu Goru. „Bavili smo se i u ranijem periodu temama i pitanjima kako život na selu da učinimo boljim, kako da povećamo poljoprivrednu proizvodnju, na dobro vas i vaših porodica, Šavnika i Crne Gore. Bilo je i drugih tema, gdje smo razmišljali kuda i kako treba da ide Crna Gora i koji su to strateški pravci. Složili smo se da Crna Gora treba da ide naprijed, da mora da teži poboljšanju ekonomskog ambijenta, pripadnosti porodici evropskih naroda i razvijenih demokratija. Da bi sve to Crna Gora uspjela, uzela je stvari svoje ruke, da odlučuje o sebi i svojim građanima, misleći na sve građane. Sada možemo sa zadovoljstvom da kažemo da smo te prethodne etape uspješno prošli, da se nalazimo na stabilnom putu razvoja demokratije, da smo postali dio porodice najrazvijenijih zemalja. Svaka tačka Crne Gore, među njima i Šavnik, treba da osjeti benefite svih tih procesa. Sada imamo ključni izazov kako dalje“, poručio je Simović , istovremeno dajući i odgovor: „Jedino tako što ćemo razvijati ekonomiju, diverzifikovati je, socijalnu politiku učiniti pravednijom, učiniti atraktivnim život i na selu i u gradu, pojačati sistem obrazovanja, unaprijediti sistem zdravstva...To su, kako je kazao, ključni izazovi o kojima će se sve više razgovarati, ukrštati ideje i mišljenja, sa istim ciljem da idemo naprijed.
MPRRMPRR
Poljoprivreda je, kako je istakao Simović, jedna od tema koja će biti intenzivne u takvoj komunikaciji na terenu. „Zato sam danas ovdje. To je jedna od tema koja će dodatno produbljivati naše međusobno povjerenje. Na toj temi, sigurno, neće biti gužve kao na nekim prethodnim, jer će sa te teme izostajati oni koji svoju ponudu kreiraju isključivo na politikanstvu. U razgovoru an tu temu treba razmotriti kako nešto stvoriti, kako napraviti puteve, vodovode, povećati kapacitete za korićenje EU fondova. O tome ćemo promišljati zajedno sa vama, onako kako smo to radili i kada smo donosili ovogodišnji o Agrobudžet koji je, kako je podsjetio, veći za 40 odsto, osnažen novim mjerama i prilagođen tenutnim kapacitetima i potrebama poljoprivrednika“.

Na sastanku sa poljoprivrednicma, Simović je podsjetio da će opština Šavnik biti jedna od sedam sa sjevera Crne Gore koje će biti obuhvaćenje projektom za razvoj seoske infrastrukture i klastera kroz projekat IFAD-a, vreijedan četiri miliona eura izuzetno povoljnog kredita i dva miliona eura granta.

Abu Dabi kreditni aranžman biće redizajniran i sveobuhvatniji


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Šavniku je danas saopštio da će crnogorski poljoprivredni proizvođači imati još jednu mogućnost da dođu do potrebnih povoljnih sredstava za finansiranje: „Radimo ozbiljno na tome redizajniramo kreditni aranžman sa Abu Dabi razvojim fondom. Cilj nam je da bude sveobuhvatniji, dostupniji i da animira što veći broj potencijalnih korisnika. U tom pravcu iznosi kredita biće prilagođeni realnoj apsorpcijskoj moći potencijalnih korisnika. Na ovu temu otvoren je dijalog sa našim partnerima iz Abu Dabi fonda, tokom njihove nedavne misije u Crnj Gori, kada je postignut visok stepen saglasnosti na ovu temu“ , rekao je Simović.

Predsjednik Opštine Mijomir Vujačić izrazio je zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ohrabrenje da će se u zacrtanim ciljevima za razvoj opštine uspjeti, zbog, kako je kazao, posebnog senzibiliteta Simovića prema potrebama svih građana Šavnika. On je kazao da će lokalna samouprava u saradnji sa Vladom i resornom Ministarstvom nastaviti sa realizacijom razvojnih projekata.

U nastavku posjete ministar Simović je obišao uspješna poljoprivredna gazdinstva Veska Ćeranića i Vlada Delića u selima Dubrovsko i Komarnica.

Na kraju radne posjete Simović, sa saradnicima, razgovarao je sa rukovodstvom lokalne samouprave o konkretnim projektima na razvoju ruralne infrastukture, prije svega putne i vodovodne, koji se realizuju, ali i o ostalim inicijativama koje se odnose na ideje za otvaranje novih pogona iz sektora drvoprerade, proširenje kapaciteta fabrike vode, kao i drugim, a koji podstiču otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje kvaliteta života i svi zajedno idu u pravcu stvaranja ambijenta da se u Šavnik dolazi, a ne da se iz njega odlazi.










PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?