Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić-Stefanović: Odlična saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije

Objavljeno: 05.06.2017. 20:35 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocijenili su danas u Beogradu da policije dvije zemlje jačanjem operativne saradnje, sinhronizovanim djelovanjem mogu da suzbiju organizovani i sve druge vidovima kriminala kako bi se građani osjećali sigurnije.

Na sastanku je posebno razmatrana mogućnost formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru.

„Razgovarali smo o mogućnosti formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru, obračunavaju se i djeluju na ovim prostorima“, rekao je Nuhodžić i precizirao da bi oni bili sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštava i drugih bezbjednosnih službi.

On je dodao da je na sastanku zaključeno da treba nastaviti sa jačanjem policijske saradnje dvije države, koja je dobra i koja ide uzlaznom putanjom.

„Zemlja koliko god bila snažna i jaka vrlo teško se može sama uspješno suprostaviti ovim globalnim prijetnjama i izazovima. Da bi organizovanom kriminalu i kriminalcima pokazali da su Srbija i Crna Gora jače od njih, od njihovih planova i ideja, neophodna je svakodnevna razmjena informacija“, rekao je Nuhodžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SrbijeMinistar Nuhodžić, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Srbiji, istakao je da dvije zemlje ugrožavaju isti ili slični bezbjednosni izazovi-transnacionalni organizovani kriminal, nelegalne migracije i prijetnje od terorizma.

Govoreći o ekonomskoj sradnji dvije države, ministar Nuhodžić je istakao da Crna Gora prepoznaje pozitivan odnos Vlade Republike Srbije.

„Posebno se radujemo i prijateljski doživaljavamo ideje vezane za putnu infrastrukturu, odnosno gradnju auto–puta koji bi spojio Crnu Goru i Srbiju, što je od izuzetnog značaja za povezivnje naše dvije prijateljske države“, rekao je Nuhodžić.
Ministar Nuhodžić izrazio je posebnu zahvalnost kolegi Stefanoviću na pozivu da prisustvuje obilježavanju Dana Ministarstva unutrašnjih poslova koji je juče upriličen u Nišu, i pohvalio osposobljenost i materijalno-tehničku opremljenost policije Srbije.

Potredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Stefanović je, nakon sastanka, istakao da je saradnja dva Ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno dobra i da postoji svakodnevna razmjena informacija usmjerena na suprostavljanje organizovanom kriminalu, švercu oružja i narkotika, suzbijanju opšteg kriminaliteta, ali i na to da se ne dogodi bilo kakvo ekstremističko i terorističko organizovanje na teritoriji dvije države.

„Ovakva vrsta saradnje pokazuje iskrenost u namjeri da se u potpunosti i snažno suprostavimo organzovanom kriminalu i da kriminalci shvate da nigdje nijesu bezbjedni. Zaključili smo da samo sinhronizovanim delovanjem, čvrstom rukom i potpunim pritiskom na kriminalne klanove, poput škaljarskog ili kavačkog, koji djeluju na teritoriji Srbije i Crne Gore, možemo da ih suzbijemo i učinimo da se građani osećaju sigurnije“, rekao je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SrbijeStefanović se osvrnuo i na nedavano potpisani Sporazum o saradnji dvije policije u turističkoj sezoni, na osnovu koga policajci iz Srbije od 1. juna patroliraju zajedno sa crnogorskim kolegama na primorju, i dodao da je na sastanku razmatrana i mogućnost da, u zimskom periodu, Crna Gora uputi jedan broj policajaca u Srbiju.

Tema sastanka dva ministra bili su i ilegalni migracijski i potencijalni novi migracioni tokovi, i mjere koje države u tom pravcu mogu preduzimati u efikasnom suprostavljanju ovoj vrsti kršenja zakona. Stefanović i Nuhodžić razgovarali su i o međusobnoj podršci u oblasti evropskih integracija, ali i o ulozi policije u obezbjeđivanju stabilnosti i kapitalnih infrastruktura.





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?