Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Marković-Pens: Puna podrška SAD reformama i politici CG

Objavljeno: 06.06.2017. 06:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas u Bijeloj kući sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom. Na sastanku na kojem je dominirala tema današnje formalizacije članstva naše zemlje u Sjevernoatlantskoj alijansi, istaknuto je da će to osnažiti strateško partnerstvo SAD i Crne Gore.

Potpredsjednik Pens je čestitao Crnoj Gori u ime predsjednika SAD Donalda Trampa i u svoje ime učlanjenje u NATO ocijenivši da je riječ o istorijskom dostignuću.

„Čast mi je da sa Vama mogu razgovarati u ovom za Vašu zemlju istorijskom trenutku. Današnji dan i vaše pridruživanje dokaz je da su vrata NATO-a otvorena“ – rekao je potpredsjednik Pens.

Predsejdnik Vlade Crne Gore se saglasio da je pristupanje NATO-u istorijski momenat za našu zemlju pri čemu je izrazio posebnu zahvalnost Sjedinjenim Državama, američkom narodu, predsjedniku Trampu, potpredsjedniku Pensu, državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Senatu i State Departmentu na podršci koja je našoj zemlji pružana tokom čitavog procesa pristupanja NATO-u, a posebno tokom njegove posljednje, završne faze.

„Ne bismo došli do ovog cilja bez vaše podrške. To za nas ima veliko značenje. I to je potvrda da je naše prijateljstvo i partnerstvo trajno, vječno“ – rekao je predsjednik Marković potpredsjedniku Pensu.

Predsjednik Vlade Crne Gore uvjerio je potpredsjednika SAD da je naša zemlja spremna i sposobna da preuzme i odgovornost i obaveze koje proističu iz članstva u NATO-u.

„Ostajemo snažno posvećeni, da zajedno radimo na svim izazovima sa kojima se svijet danas suočava. Crna Gora je spremna da učestvuje u svim misijama čiji je cilj prevladavanje tih izazova“ – rekao je premijer Marković.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori predsjednik Marković je rekao da smo proteklih godina prošli težak period suprotstavljajući se pritisku Rusije, ali da smo uspjeli da se odupremo i da odgovorimo i na te izazove.

Predsjednik Marković je, govoreći o nastavku reformi koje predstoje našoj zemlji, rekao da će Crna Gora sada u novom kapacitetu nastaviti sa pojačanim intenzitetom da sprovodi reforme čiji su ciljevi vladavina prava, poboljšanje investicionog ambijenta i valorizacija naših potencijala. Premijer je rekao da prvi rezultati fiskalne reforme ohrabruju za nastavak. Izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Državama na dosadašnjoj pomoći u procesu reformi ocijenivši da su dostignuća naše zemlje pokazala da je vrijeme za dolazak ozbiljnih američkih investitora u Crnu Goru.

Potpredsjednik Pens je čestitao Crnoj Gori na liderstvu u reformama rekavši da SAD snažno podržavaju evroatlantske integracije naše zemlje i ocijenio da bi u tom procesu od velike pomoći bio nastavak reformi posebno u oblasti vladavine prava.

„Uvjereni smo da će sa Vašim liderstvom Crna Gora ostati naš saveznik i partner i da će ta politika ohrabrujuće djelovati i na ostale“ – rekao je potpredsjednik Pens.

Predsjednik Marković posebno je istakao na sastanku potrebu prisustva američke politike u Evropi i pogotovo u regionu Zapadnog Balkana.
 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?