Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković u Atlantskom savjetu: Ulazak CG u NATO je mali korak za ostale, a za nas poput Armstrongovog na Mjesecu

Objavljeno: 06.06.2017. 14:26 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je u ponedjeljak uveče na svečanosti dodjele godišnjih nagrada Atlantskog savjeta da ulazak naše zemlje u NATO smatra istorijskim, da će Crna Gora pokazati da je sposobna i spremna da preuzme odgovornosti koje proizilaze iz članstva, da njeguje strateško, trajno i vječno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i da želi da crnogorsko-američki odnosi budu oplemenjeni novim sadržajem – ekonomskom saradnjom.

Na svečanosti priređenoj u vašingtonskom hotelu Ric Karlton govorili su pred više od 700 zvanica, pored predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, koji je bio prvi – počasni govornik, i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i američka admiralica Mišel Hauard.

„Čast mi je da budem večeras sa vama i takođe čast da iskoristim priliku da čestitam Altantskom savjetu, da se istovremeno zahvalim i Atlantskom savjetu i svim američkim prijateljima na snažnoj podršci Crnoj Gori i povjerenju Crne Gore na njenom istorijskom putu“ – rekao je predsjednik Vlade uporedivši današnji dan za Crnu Goru korakom koji je učinio prvi čovjek na Mjesecu.

„Prije pedeset godina jedan Amerikanac je izgovorio rečenicu koju je zapamtio čitav svijet: ’Ovo je mali korak za čovjeka, ali ogroman za čovječanstvo’. Dozvolite mi danas, na ovaj istorijski dan za Crnu Goru, da parafraziram riječi Nila Armstronga: ’Ovo je mali dan za Ameriku i njene saveznike, ali veliki dan za Crnu Goru’” – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

„Mi smo danas postali 29. članica NATO-a. Mi ćemo pokazati da smo sposobni i spremni da preuzmemo odgovornosti koje proizilaze iz članstva. Ali ono što želim večeras posebno da kažem, strateško, trajno i vječno prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore želimo da oplemenimo novim sadržajem – ekonomskom saradnjom. Crna Gora nije danas samo lijepa zemlja, zemlja koja ima resurse, Crna Gora danas pruža mnoge mogućnosti za investitore. Večeras pozivam, ne samo američke građane, nego i američke investitore da dođu da ulažu u Crnu Goru, da nam pomognu da naše razvojne resurse oslobodimo za dobro naše zemlje i naših građana, a da vi upoznate crnogorski prijateljski narod i da na taj način učvrstimo naše vječno prijateljstvo“ – poručio je prisutnima na svečanosti dodjele nagrada Atlantskog savjeta predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens posebno je pozdravio premijera Markovića i novu članicu NATO-a.

„Čast mi je da nam se večeras pridružio i lider najnovije članice naše Alijanse – premijer Crne Gore Marković. Čestitam Vama i građanima Crne Gore na vašem ulasku u NATO" – rekao je potpredsjednik Pens prekinut dugotrajnim aplauzom.

Potpredsjednik Pens je rekao da je imao tu privilegiju da se ranije juče sastane sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem u Bijeloj kući.

„Imali smo predivne razgovore“ – rekao je potpredsjednik Pens podvlačeći važnost sastanka na dan u kojem je naša zemlja ušla u Sjevernoatlantski savez.

Ulazak naše zemlje u NATO posebno su na svečanosti pomenuli i pozdravili generalni sekretar Alijanse Stoltenberg i bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt.

„Večeras mi želimo dobrodošlicu Crnoj Gori u NATO i pozdravljamo liderstvo Jensa Stoltenberga. Zajedno smo, mi smo saveznici“ – rekla je Medlin Olbrajt.

I potpredsjednik Pens i bivša državna sekretarka Olbrajt su u govoru posebno istakali moto NATO-a da se napad na jednu članicu smatra napadom i na sve ostale. Potpredsjednik SAD je ocijenio da je snažan NATO od vitalne važnosti posebno u vremenima punim iskušenja kakvo je sadašnje.

Svečanost Atlantskog savjeta počela je ceremonijalnim unošenjem u salu zastave Crne Gore i njenim postavljanjem među zastave ostalih država članica NATO-a.

Na svečanoj večeri koja je uslijedila predsjednik Marković razgovarao je sa više inostranih zvaničnika i vodećih ličnosti američke politike i privrede.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković u Atlantskom savjetu (2 MB) 

Video: Unošenje zastave Crne Gore u Atlantski savjet - kadrovi

Video: Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića

Govor predsjednika Vlade Duška Markovića možete preuzeti ovdje. 

Video: Obraćanje potpredsjednika SAD Majka Pensa

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?