Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković – Gajdoš: Crna Gora i Republika Slovačka intenziviraće odbrambenu saradnju kao zemlje saveznice

Objavljeno: 06.06.2017. 18:59 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Slovačke, Peterom Gajdošem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tema razgovora bila su zajednička djelovanja u okviru Alijanse i mogućnosti dalje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Dvojica sagovornika izrazili su veliko zadovoljstvo jučerašnjim ozvaničenjem prijema Crne Gore u NATO, uz uvjerenje da će članstvo naše zemlje u Alijansi doprinijeti geopolitičkoj stabilnosti regiona smanjivajem tenzija na jednom istorijski trusnom području. Bošković i Gajdoš su istakli da je saradnja Crne Gore i Slovačke na polju odbrane na zavidnom nivou, ali da očekuju njeno dalje unapređenje u svojstvu zemalja saveznica. 

Crnogorski ministar je istakao da je Republika Slovačka bila jedan od najznačajnijih partnera naše zemlje na putu evroatlantskih integracija. On je zahvalio slovačkom kolegi što je, kao prvi ministar odbrane zemlje članice NATO, koji posjećuje Crnu Goru nakon njenog prijema u Alijansu, svojim prisustvom dao dodatni značaj jednom od najvažnijih momenata novije crnogorske istorije, ističući da to doživljava kao poseban gest uvažavanja i dodatne podrške. 

Gajdoš je uz čestitke Crnoj Gori i svim njenim građanima na postignutom istorijskom uspjehu, naglasio da će naša zemlja imati bezrezervnu podršku od Slovačke i na svom evropskom putu.

Dvojica ministara su nakon susreta održali konferenciju za medije, na kojoj je istaknuto da Crnu Goru tek očekuju značajne obaveze koje podrazumijevaju ispunjavanje NATO zadataka u korist mira i bezbjednosti u svijetu. 

“Crna Gora u NATO znači stabilniji region. A stabilni Balkan svakako je i u interesu Rusije”, zaljučioje ministar Bošković, odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?