Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa Goldstin: Strategija dobra, Svjetska banka razmatra novu podršku za razvoj

Objavljeno: 08.06.2017. 23:27 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Fiskalna strategija, koja bi trebalo da bude usvojena na današnjoj sjednici Vlade, veoma je kredibilan okvir jačanja fiskalne stabilnosti i uspostavljanja opadajućeg trenda javnog duga, ocijenila je direktorka Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin koja je danas bila u oproštajnoj posjeti kod predsjednika Vlade Duška Markovića.

Istakla je važnost jučerašnjeg pozitivnog saopštenja Međunarodnog monetarnog fonda nakon pres konferencije u Podgorici, budući da je to znak i za Svjetsku banku da je Fisklana strategija veoma kredibilan okvir jačanja fiskalne stabilnosti i uspostavljanja opadajućeg trenda javnog duga.

Ona je dodala da će to, između ostalog, biti osnov za razmatranje podrške za razvoj Crnoj Gori od strane Borda direktora Svjetske banke u decembru 2017.godine. Saopštila je spremnost za podršku projektu refrome poreske administracije, čija impelmentacija bi trebala početi od 2018.godijne.

Goldstin je izrazila uvjerenje da će navedena Strategija i druge aktivnosti Vlade doprinijeti jačanju makroekonosmke stabilnosti zemlje i kreditnog rejtinga. Ističući da se budžetski prihodi ostvaruju u skladu sa planom, a da su rashodi ispod predviđenih, predsjednik Marković je kazao da su mjere iz nove Strategije donijete promišljeno i na osnovu analize efetakata. On je precizirao da je 117 miliona eura vrijednost mjera za period do 2020. godine kao i da se ne očekuje njihov veći uticaj na usporavanje rasta BDP-a. Predsjednik je ukazao na pozitivne i ohrabrujuće reuzltate sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije koje se primjenjuju od januara ove godine.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i nova direktorka SB za JI Evropu Linda Van Gelder, sagovornici su istakli značaj članstva Crne Gore u NATO. Čestitajući ulazak u Alijansu, Golstin je ocijenila da je ono važno za ekonomski razvoj zemlje, a premijer istakao da će ovaj uspjeh države zajedno sa jačanjem makroekonomske stabilnosti uz istovremenu snažnu investicionu aktivnost doprinijeti ekonomskom napretku i poboljšanju životnog standarda crnogorskih građana.

Predsjednik je zahvalio Goldstin na ličnom doprinosu razvoju Crnoj Gori, ali i Svjetskoj banci za dosadašnju kreditnu i grant podršku, kao i za saradnju, zajedno sa MMF-om, u sagledavanju adekvatnih i optimalnih mjera fiskalne konsolidacije na srednji rok.

Na sastanku je bilo riječi i o evropskom putu Crne Gore i u tom kontekstu je Goldstin poželjela brzo članstvo, a premijer precizirao očekivanje naše države da se to dogodi u narednih pet godina.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?