Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada predstavila dodatne mjere fiskalne konsolidacije

Objavljeno: 09.06.2017. 19:46 Autor: Služba za odnose s javnošću

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i finansijsku politiku Milutin Simović, ministar finansija Darko Radunović i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić predstavili su danas na konferenciji za medije dodatne mjere fiskalne konsolidacije, koje su utvrđene na jučerašnjoj sjednici Vlade.

„Ova Strategija predstavlja izraz odlučnosti i kapaciteta Vlade da se na odgovoran način suoči sa izazovima sa kojima se susrećemo u ostvarenju vizije razvoja: ostvarivanju finansijske stabilnosti i održivog i ubrzanog ekonomskog rasta, kao uslova za poboljšanje kvaliteta života naših građana" – rekao je potredsjednik Simović.

Potredsjednik je istakao da se Vlada odlučila za mjere koje će dati najbolje rezultate, mjere koje će obezbijediti: stvaranje budžetskog suficita, uspostavljanje opadajućeg trenda javnog duga, stabilni ekonomski rast, rast konkurentnosti privrede, pretpostavke za realizaciju investicija i nova radna mjesta, usklađivanje penzija, uz istovremenu pravedniju raspodjelu socijalnih fondova odnosno njihov rast za one kojima su najpotrebniji.

Ministar finansija Darko Radunović govorio je o Zakonu o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore u vezi sa odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Navedenim Zakonom, koji je Vada utvrdila na sinoćnjoj sjednici, utvrđen je pravni status korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i otklonjena diskriminatorska posljedica primjene neustavnih odredbi Zakona čime je osigurana pravednija raspodjela socijalnih fondova.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govorio je o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je postugnuta bolja usmjerenost materijalnih davanja namijenjenih licima u stanju socijalne potrebe.

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=fwfUKVLgX_w

 
NAPOMENA MINISTARSTVA FINANSIJA: U cilju pojašnjavanja nedoumica vezano za primjenu mjere iz Fiskalne strategije koja se odnosi na povećanje akciza na proizvode koji sadrže etil-alkohol, napominjemo da u kategoriju navedenih proizvoda ne ulaze pića kao što su pivo i vino, već kratka pića za koje je naznačeno da sadrže etil-alkohol.

 
Potpredsjednik Vlade Milutin Simović - prezentacija (pdf i word)
 
Ministar finansija Darko Radunović - prezentacija
 
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić - prezentacija
    
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?