Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u posjeti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Objavljeno: 14.06.2017. 04:27 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeMinistarka nauke dr Sanja Damjanović boravila je u zvaničnoj posjeti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, 13. juna 2017. godine, tokom koje je imala susret sa ministrom Mladenom Šarćevićem povodom Inicijative za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ministarka je objasnila da je za realizaciju projekta potrebna podrška zemalja regiona i upoznala resornog ministra sa narednim koracima, koji se odnose na formiranje komisije za izradu konkretnih idejnih rješenja i programe edukacije za mlade istraživače kako bi se izgradila ekspertiza, a za čije potrebe se mogu obezbijediti finansijska sredstva iz EU strukturnih fondova. Prema njenim riječima, EU već godinama traži atraktivan projekat za region Jugoistočne Evrope, stoga Inicijativa predstavlja veliku šansu za naučnu zajednicu regiona da iskoriste potencijal, razviju nauku i približe se ostatku Evrope.

Za novembar ove godine je planiran naučni sastanak na kojem će biti odlučeno koja je od dvije opcije predložene Inicijativom najprihvatljivija za region: ”Synchrotron Light Source” ili Hadronska kancer terapija. Ovakav projekat, jedinstven u cijelom regionu, uticao bi na ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standarda, smanjenje nezaposlenosti i predstavljalo određenu vrstu ‘industrijalizacije’ našeg regiona.

Profesor Hervig Šoper (nekadašnji generalni direktor CERN-a), glavni je inicijator osnivanja Instituta, a Inicijativa ima i podršku UN-a, UNESCO-a i CERN-a, kao i komesara za nauku i inovacije u Evropskoj Komisiji Karlosa Moedasa, koji je tokom susreta sa ministarkom takođe iskazao punu podršku ovom projektu.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarćević iskazao je zainteresovanost za Inicijativu, koja, kako je naglasio u razgovoru, može imati veliku korist za naučnu regionalnu zajednicu. Ministar Šarćević je kazao da će ozbiljno razmotriti sve aspekte Inicijative, kako bi uključili naučne timove iz Srbije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Srbiji profesor Branislav Mićunović.

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, zaključen je 21. marta 2011. godine. Ministarstvo nauke Crne Gore objavilo je prvi Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Srbije, za period 15. okotobar 2016 – 15. oktobar 2018. godine.

U skladu sa utvrđenim uslovima i prioritetima Konkursa i dostupnim budžetom dvije zemlje Mješoviti crnogorsko-srpski komitet održao je prvo zasijedanje Mješovitog komiteta, 13. oktobra 2016. godine u Nikšiću. Tom prilikom, potpisan je Protokol o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje kojim je prihvaćeno ukupno 30 zajedničkih projekata, iz različitih naučnih oblasti, koji će se finansirati u periodu 2016/2018. godine.

Ovo je prvi Konkurs kojim se otvara mogućnost našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima da sa srpskim kolegama rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada dolaze do novih saznanja.
  
MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?