Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin na sjednici POSP-a: Ostvarujemo konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Objavljeno: 15.06.2017. 01:00 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin učestvovao je danas u Strazburu na XIII sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Potpredsjednik je pozdravio članove Odbora u ime Vlade Crne Gore i predstavio rezultate u protekloj godini u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, s posebnim akcentom na vladavinu prava.

Potpredsjednik Pažin je podsjetio da je Crna Gora do sada otvorila 26 i privremeno zatvorila 2 pregovaračka poglavlja, te da gaji legitimno očekivanje da do kraja mjeseca otvori još dva poglavlja: 1 – slobodno kretanje roba i 22 – regionalna politika, te zatvori pregovore u poglavlju 30 – vanjski odnosi. On je ukazao poslanicima Evropskog parlamenta i Skupštine da Crna Gora prepoznaje važnost ravnomjernog razvoja pregovaračkog procesa, te da se poseban fokus stavlja na ispunjenje 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. U tom smislu saopštio je da postoji jasna slika šta je potrebno učiniti kako bismo u narednom kratkoročnom periodu mogli preuzeti obaveze koje će proisteći iz mjerila za zatvaranje pregovora u navedenim poglavljima.

Uz podsjećanje da je Crna Gora skoro u potpunosti zaokružila pravni i institucionalni okvir, potpredsjednik je informisao o konkretnim rezultatima u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno korupcije na visokom nivou. U tom kontekstu, podsjetio je da je u protekloj godini u oblasti oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnim aktivnostima, na osnovu sporazuma o priznanju krivice zaključenim u predmetima visoke korupcije, oduzeta imovinska korist u iznosu od 30 miliona eura.

Potpredsjednik je upoznao da su samo u prvih 5 mjeseci 2017. godine podnijeti optužni akti protiv 19 lica zbog krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala. Takođe, iz istog opusa krivičnih djela pokrenuta je istraga protiv 36 lica. U odnosu na istrage iz oblasti visoke korupcije za isti vremenski period donijete su naredbe za sprovođenje istrage protiv 17 lica, kao i protiv 1 pravnog lica, a istrage su pokrenute protiv 12 lica.

Potpredsjednik se osvrnuo i na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori, ukazujući da se i dalje ne prepoznaje opredjeljenje opozicije da svoj demokratski kapacitet iskazuje u Skupštini Crne Gore. On je podsjetio i da stoji poziv Vlade opoziciji da, kroz otvoreni dijalog u okviru institucija sistema, doprinese rješenju političke situacije, polazeći od jasno formulisanih, logičnih i adekvatno predstavljenih stavova opozicije.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je forum za vođenje političkog dijaloga uspostavljen u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.

Evroposlanik Tanok potpredsjedniku Pažinu: Crna Gora je i dalje dobra priča na Balkanu

Služba za odnose s javnošćuNa marginama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas sa poslanikom i izvjestiocem za Crnu Goru Evropskog parlamenta Čarlsom Tanokom.

Evroposlanik Tanok je pozdravio napore koje Crna Gora ulaže u proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju. Tanok je naglasio da je i Crna Gora dalje dobra priča na Balkanu. On je posebno istakao da je Crna Gora zasluženo postala članica NATO zbog čega je uputio iskrene čestitke, ocijenujući veoma pozitivnim proaktivni pristup rješavanju bezbjednosnih izazova koji su pratili NATO integraciju Crne Gore i upitno učešće Rusije u tom procesu.

Potpredsjednik Pažin upoznao je sagovornika sa aktuelnom političkom i bezbjednosnom situacijom u Crnoj Gori. Ocjenjujući važnom dosadašnju podršku, uvijek konstruktivnu i objektivnu analizu stanja u Crnoj Gori, potpredsjednik se zahvalio i na zalaganju sagovornika u Evropskom parlamentu koje doprinosi daljem projektovanju reformskih politika u Crnoj Gori.

Zajednički je konstatovana i važnost daljeg nastavka crnogorskog puta ka Evropskoj uniji, uz naglasak na potrebi pune posvećenosti Evropske unije procesu proširenja, zasnovanog na zaslugama i na bazi ocjenjivanja napretka svake države pojedinačno.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?