Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stokholm: Crnoj Gori dodatnih 16,4 miliona eura za pripremu i sprovođenje infrastrukturnih projekata

Objavljeno: 15.06.2017. 18:57 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Crnoj Gori će, pored postojećih fondova za infrastrukturu, biti dodijeljeno dodatanih 16,4 miliona eura za pripremu i sprovođenje projekata u saobraćaju i životnoj sredini, potvrđeno je danas u Stokholmu na sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, na kojem je Crnu Goru predstavljao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

UO ZIO

Od ovog iznosa, dva miliona eura je opredijeljeno za pripremu glavnih projekata i nadzor radova za rekonstrukciju klizišta Ratac i signalizaciju u stanicama na sjevernom dijelu pruge Bar-Vrbnica.  Za izradu idejnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za dvije dionice autoputa Bar – Boljare: Smokovac-Tološi-Farmaci i Mateševo-Andrijevica, EU je opredijelila dodatnih 5,4 miliona eura. Kroz ove fondove za izradu studija izvodljivosti i pripremu glavnih projekata ćemo dalje raditi na pripremi unapređenja saobraćajne mreže, te poboljšavane i sigurnije uslove za putovanje kroz Crnu Goru.

Takođe, 9 miliona eura je dodijeljeno za finansiranje izvođenja radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, čime se značajno unapređuje životna sredina glavnog grada, ali i šire regije Skadarskog jezera i rijeke Bojane. Novac za ovaj projekt će biti odmah na raspolaganju i zajedno s kreditom Njemačke banke za razvoj će pomoći da se radovi brzo sprovedu u prvoj fazi.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je predstavivši odobrene projekte članovima Upravnog odbora ukazao na značaj podrške koju EU kroz Berlinski proces pruža državama Zapadnog Balkana, posebno u dijelu unapređenja infrastrukturne povezanosti u oblasti saobraćaja i energetike za koju je u okviru finansijske perspektive 2014-2020 opredijeljeno gotovo milijardu eura.

„Kroz podršku razvoju infrastrukture, EU na najbolji i najefikasniji način podstiče razvoj naše regije i približavanje članstvu u uniji. Crna Gora zaista može biti ponosna na ovaj dodatan novac koji je opredijeljen za našu zemlju za infrastrukturne projekte jer iza ovoga stoji ogroman rad i trud kolega iz resornih institucija koji su marljivo pripremili sve kako bismo danas u Stokholmu dobili ovakvu jednu podršku“, poručio je ministar Pejović.

On je istakao punu posvećnost crnogorske Vlade, kako u sprovođenju već odobrenih projekata, tako i u pripremi novih predloga projekata koji će omogućiti nova bespovratna sredstva EU usmjerena na dalje usvajanje evropskih standarda.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?