Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Memorandum o saradnji između Generalnog sekretarijata Vlade i ICD-a u cilju očuvanja i digitalizacije arhivskog fonda

Objavljeno: 16.06.2017. 20:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
     
Generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić i zastupnik kompanije International Consulting and Development (ICD) Bojan Boljević potpisali su danas Memorandum o saradnji, u cilju očuvanja i digitalizacije arhivskog fonda nastalog u radu Vlade Crne Gore.

Saradnja je uspostavljena na inicijativu ICD –a, koji je izrazio spremnost da angažuje svoje tehničke i profesionalne kapacitete na poslovima skeniranja i mikrofilmovanja dokumentacione i arhivske građe nastale u radu Vlade i njenih organa, kao i na formiranju elektronske baze ovako nastalih podataka.

Kako je istakla generalna sekretarka Nataša Pešić, arhivski fond je od izuzetnog značaja za kulturu i istorijska proučavanja. Njegovo oštećenje ili gubitak bi predstavljalo nenadoknadivu štetu. Ujedno, u skladu sa strateškim ciljevima razvoja elektronske uprave i informacionog društva Crne Gore, pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore i preporukama Evropske unije potrebno je preduzeti mjere za njegovu digitalizaciju. U skladu sa tim, prema podacima koje je pripremio Generalni sekretarijat Vlade u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore, neophodno je pristupiti pripremi i izradi projekta informacionog sistema arhive sa ciljem uspostavljanja sistema koji će olakšati pregled i unakrsno povezivanje dokumentacije, kao i organizaciju i upravljanje arhiviranim dokumentima.

U tu svrhu, u pripremnoj fazi za izradu projekta, testna implementacija sistema za digitalizaciju arhivskog fonda biće izvršena u Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?