Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Žabljaku: Nakon ulaska u NATO i nove faze integracije u EU nemamo preča posla od razvoja i ekonomije

Objavljeno: 16.06.2017. 23:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas i rukovodstvima opštine Žabljak, Javnog preduzeća Nacionalni parkovi i Nacionalnog parka Durmitor da Vlada nakon zaokruživanja strateških nacionalnih politika prebacuje fokus na ekonomiju, ali da je potrebna veća efikasnost na lokalnom nivou i da iz opština moraju biti pokretane inicijative za bolju i bržu valorizaciju naših ogromnih potencijala.

„Crna Gora je, nadam se za sva vremena, ostavila iza sebe potrebu definisanja strateških pravaca. Te odluke, u koje smo morali ući, donijeli smo: 2006. smo obnovili državu, a 5. juna smo ušli u NATO i time učvrstili volju većine građana – da imamo svoju državu, da sami odlučujemo o svojim perspektivama i da budemo sigurni. Evropska unija je naš sljedeći strateški izbor. To ide dobro, a sada će dodatno dobiti na dinamici jer ćemo biti relaksirani ovih tema koje smo kvalitetno riješili i ostavili za sobom. 20. juna u Briselu otvaramo još dva pregovaračka poglavlja, i još jedno zatvaramo. Sa 28 otvorenih poglavlja od 33, i sa 3 zatvorena ulazimo u novu fazu odnosa sa Evropskom unijom. Uz Berlinski proces vjerujem da sada idemo u nove benefite pogotovo kada je riječ o infrastrukturi. Zbog svega toga, sada treba da budemo posvećeni pitanjima razvoja i ekonomije. Nemamo sada preča posla. Vjerujem da ćemo nakon današnje posjete pratiti na dnevnom nivou šta se dešava na terenu, da li se dešavaju vidljive promjene ili imamo samo planove u glavama. Odavde moraju da dolaze ideje koje ste sposobni da pretvorite u rezultat“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa rukovodstvom opštine na čelu sa predsjednikom opštine Veselinom Vukićevićem i predsjednikom Skupštine opštine Vidojem Tomčićem.

Rukovodstvo opštine upoznalo je predsjednika Markovića sa razvojnim projektima kao i sa izazovima sa kojima se Žabljak suočava. Posebno je napomenuto da je kapitalni budžet Žabljaka ove godine 2,1 milion eura i da se očekuje realizacija donacije Republike Slovenije u iznosu od 900.000 eura.

Predsjednik Marković je upoznao rukovodstvo opštine sa rješenjem problema snabdijevanja vodom tokom predstojeće ljetnje sezone. Premijer je rekao da je Vlada na jučerašnjij sjednici utvrdila hitne mjere kako bi problem bio prevaziđen, da je za tu svrhu izdvojeno 58.000 eura, ali je ukazao na potrebu intenzivnijeg uključivanja lokalne uprave u prevazilaženje ovog izazova.

Kao poseban izazov premijer je istakao djelovanje lokalnog komunalnog preduzeća zaduženog za čistoću i izgled Žabljaka rekavši da predstoji ozbiljan posao i na projektu reciklažnog centra.

Čelnici opštine Žabljak i ministar sporta Nikola Janović dogovorili su konknretne aktivnosti sa ciljem bolje valorizacije nove sportske sale na Žabljaku.

Saradnja Opštine i NP „Durmitor“

Na zajedničkom sastanku rukovodstava opštine, Javnog preduzeća „Nacionalni parkovi Crne Gore“ i Nacionalnog parka „Durmitor“ predsjednik Vlade je zatražio intenzivniju i efikasniju saradnju.

„Ono što je interes opštine Žabljak mora biti i interes NP „Durmitor“, i obrnuto. Intreres i jednih i drugih treba da bude da ovaj prostor bude pretvoren u kvalitetnu ponudu od koje će koristi imati i Žabljak i cijela Crna Gora. Neophodna je sinhronizacija kada je u pitanju turistička i sveukupna ponuda jer je to neoodvojivo“ – rekao je predsjednik Marković na sastanku sa direktoricom Nacionalnih parkova Crne Gore Azrom Vuković, direktorom NP „Durmitor“ Tomom Pajovićem i predsjednikom opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem.

Posjete uspješnim privrednicima

Predsjednik Vlade posjetio je farmu HM Durmitor i etno selo Šljeme – dva projekta koja zahvaljujući privatnoj inicijativi obogaćuju turističku i privrednu sliku Žabljaka.

Premijer je rekao na kraju posjete da je sastanak bio uspješan i da sa zadovoljstvom može da konstatuje posvećen rad na Žabljaku.

Odgovori na pitanja novinara

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše ocjene opozicije o potrebi održavanja novih parlamentarnih izbora premijer je rekao da će parlamentarni izbori biti u predviđenom roku.

„Ako opozicija želi dijalog na temu novih parlamentarnih izbora – to mogu da rade između sebe“ – rekao je predsjednik Marković dodajući da vladajuća koalicija nakon učlanjenja u NATO i ubrzanja evropskih integracija ključnim smatra ekonomska pitanja. Dodao je da sa opozicijom može biti razgovora, ali da to mora biti dijalog, a ne ucjene.

Na pitanje da prokomentariše događaje u Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore premijer je rekao da je vladajuća koalicija pokazala demokratski kapacitet dopustivši da toj sjednici prisustvuju i poslanici Demokratskog fronta koji nijesu članovi Administrativnog odbora.

„Dakle, dozvolili su poslanici DPS-a i menadžment Skupštine da uđu i da kažu to što misle. Vidjeli ste kakav je njihovo govor bio. To je govor prijetnji, govor mržnje“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da su poslanici Demokratskog fronta imali demokratsku priliku i da su je potrošili, a da su poslanici vladajuće koalicije postupali na demokratski načlin.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?