Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Netačne tvrdnje bivše glavne veterinarske inspektorke. Hrana u CG je bezbjedna

Bivša glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković iznijela je u televizijskoj emisiji „Živa istina“, koja je emitovana u nedjelju uveče, niz neistina u vezi sa bezbjednošću hrane u Crnoj Gori.

Kako je riječ o dezinformacijama, Služba za odnose s javnošću Vlada Crne Gore i Uprava za bezbjednost hrane veterinu i fitosanitarne poslove iz razloga ispravnog informisanja javnosti saopštavaju sljedeće:

Neistinita je izrečena tvrdnja gospođe Drašković da Crna Gora uvozi piletinu koja ne bi prošla standarde EU.

Činjenica je da Crna Gora isključivo uvozi proizvode životinjskog porijekla iz Brazila sa odobrene EU liste, dakle, proizvode koje uvoze i zemlje EU i iz objekata koje je odobrila EU, ili da bude još jasnoje proizvode po kriterijumima i porijekla identične onima koji se uvoze u npr. Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj itd.

Besmislena je tvrdnja bivše glavne veterinarske inspektorke: „Mi ne vršimo nikakve kontrole nad genetskom modifikacijom kada su u pitanju mesa. Ni jednu kontrolu nijesmo uradili“.

Činjenica je da nikada niko nije dokazao rekombinantnu DNK iz stočne hrane. Onaj ko bi to dokazao bio bi vjerovatno laureat za Nobelovu nagradu.

Neistinita je pet puta ponovljena tvrdnja bivše glavne veterinarske inspektorke da Evropska unija „ne uvozi mnogo“ pilećeg mesa iz Brazila. Činjenica je da je 51,34% piletine uvezene u EU iz Brazila. Riječ je o podatku Evropske komisije koji je moguće provjeriti za nekoliko minuta na interentu.

Bivša glavna veterinarska inspektorka čak sebi daje za pravo da dovede u pitanje i sistem bezbjednosti hrane Evropske unije iznoseći teške optužbe na račun država EU tvrdnjom da one navodno neispravnu uvezenu piletinu iz Brazila plasiraju u treće zemlje.

Neistinita je tvrdnja bivše glavne veterinarske inspektorke da naša legislativa nije usaglašena sa EU. Ako bi to bilo tako kako bi bilo moguće pregovarati sa Evropskom komisijom? Kako je, ako je izrečena tvrdnja tačna, bilo moguće da je EK još decembra 2015. dakle prije godinu i po, ocijenila da je Crna Gora ispunila sva mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni razvoj među ostalim i time što je usvojila više od 10 zakona, među kojima i Zakon o bezbjednosti hrane (Link: https://www.eu.me/mn/press/saopstenja/pregovori-o-pristupanju/item/1845-u-briselu-ocijenjeno-da-je-crna-gora-postavila-dobar-temelj-sistema-bezbjednosti-hrane).

Gruba je insinuacija tvrdnja bivše glavne veterinarske inspektorke da su namjerno smanjene kazne iz oblasti bezbjednosti hrane. Kazne koje tretiraju bezbjednost hrane nijesu smanjene iz razloga odnosno domena bezbjednosti hrane već su usaglašene sa Zakonom o prekršajima.

Bivša glavna veterinarska inspektorka iznijela je u emisiji „Živa istina“, kako je sama navela, niz „sumnji“, „indicija“ i „saznanja“. Konstatujemo da je propustila da iznese jednu jedinu činjenicu. O dokazima da i ne govoromo.

Gospođa Drašković je kao glavna veterinarska inspektorka bila dužna da sve sumnje provjeri, uzme uzorke bilo koje vrste hrane i pošalje ih na ispitivanja u referentne laboratorije. U tome je niko nije spječavao niti je mogao spriječiti. Ona, međutim, to nije učinila već po razrješenju dužnosti istupa u javnosti sa ciljem neosnovanog i zlonamjernog iskrivljavanja činjenica.

Građani Crne Gore mogu biti spokojni kada je rijeć o bezbjednosti hrane. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove radi u skladu sa zakonima, koji su, kako je navedeno, u potpunosti usklađeni sa evropskomk legislativom. Posevećenost i efikasnost najbolje potvrđuje do sada neobjavljena činjenica da je Uprava samo od 7. juna, dakle u protekle manje od dvije sedmice, kroz kontrolu spriječila stavljanje na tržište 12 nebezbjednih pošiljki raznih vrsta hrane (povrće, voće, hrana za djecu, hrana za životinje, sokovi, začini).

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE, VETERINU I FITOSANITARNE POSLOVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?