Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović u Cetinju: Ohrabren sam buđenjem cetinjske ekonomije

Objavljeno: 22.06.2017. 00:16 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Aktuelni i planirani projekti za unapređenje kvaliteta života stanovnika Cetinja i ruralnih područja te opštine, kao i realizacija preduzetničkih aktivnosti pokazaju da Cetinje ide putem napretka, ocijenjeno je danas tokom radne posjete potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića Prijestonici.

„Imamo novu sliku cetinjske ekonomije koja se budi, u kojoj se otvara prostor za nova radna mjesta, zahvaljujući odgovornom odnosu i posvećenosti lokalne samouprave, međusobnoj dobroj saradnji i komunikaciji sa privrednicima, uz podršku i pažnju sa državnog nivoa“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede nakon susreta sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem, razgovora sa predstavnicima Privrednog kluba Cetinja, obilaska poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kao i susreta sa domaćinima iz Katunske i Riječke nahije. Posebno ohrabrujući utisak i potvrda da se ide u pozitivnom smjeru za Simovića su i novi projekti o kojima je detaljnije informisan tokom obilaska nove poslovne zone Košuta i radova na Biznis inkubatoru. Posjeti Cetinju prisustvovao je i direktor IRF-a Zoran Vukčević sa saradnicima.

Na sastanku sa gradonačelnikom Bogdanovićem i njegovim saradnicima Simović je informisan o dinamici realizacije započetih projekata (komunalnih, infrastrukturnih) od značaja za razvoj Prijestonice. Gradonačelnik je informisao potpredsjednika da se uskoro završavaju radovi na rekonstrukciji bivšeg Ruskog poslanstva u kome će biti smješteno Ministarstvo vanjskih poslova, o aktivnostima na realizaciji projekta Bajove ulice, novog ulaza u grad, najavio da ubrzo kreće reksontrukcija kružnog puta do biznis zone Obod i Košuta...Ovih dana, kako je rekao, kreće se sa realizacijom projekta sanacije odlagališta Vrtijevka, o završetku priprema za raspisivanje tendera za izgradnju stadiona i drugih projekata. Posebno se govorilo o benefitima po razvoj turizma i poljoprivrede, i uopšte lokalne ekonomije, realizacijom saobraćajnice od Cetinja do Njeguša.
MPRRMPRR
Tokom sastanka bilo je riječi o zakonu o Prijestonici koji je na javnoj raspravi, a za šta se Bogdanović posebno zahvalio Vladi na usvojenom nacrta tog akta. Posebna važnost tog zakona za Prijestonicu je odredba koja se odnosi na jačanje pretpostavki za realizaciju projekata na bazi Fonda za razvoj Prijestonice, kao preduslova za povećanje broja radnih mjesta.

Kao ključni prioritet Bogdanović je istakao stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje stranih investicija. U tom dijelu naglasio je projekat nove poslovne zone Košuta koji kroz privatno javno partnerstvo otvara najmanje 100 radnih mjesta, kao i projekta lokalne samouprave za izgradnju Biznis inkubatora koji će omogućiti još dodatnih 50 radnih mjesta.

Nakon obilaska lokacija na kojima se ovi projekti realizuju, Simović je istakao da je vrlo zadovoljan svime što je sagledao prilikom posjete Cetinju. „Ohrabren sam posjetom mladom poljoprivredniku iz Rvaša ,koga ću kao mentor pratiti realizaciju agrobiznis ideje, a koji vrijedno radi na razvoju svog gazdinsta, i to radi u idealnom spoju poljoprivrede i turizma, koristeći nova znanja na temelju porodične tradicije. Ohrabren sam i sa sastankom koji sam imao sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, gdje sam dobio više nego jasne informacije koje govore da Cetinje ide putem napretka“, kazao je Simović koji je posebno istakao ohrabrujućim odnos lokalne samouprave prema privrednicima Cetinja gdje se jasno vidi odlučnost, odgovornost da kreiraju adekvatan i podsticajan ambijent za razvoj preduzetništva na prostoru grada i ruralnih područja. To, kako je dodao, može biti dobar primjer drugim lokalnim samoupravama.
MPRRMPRR
Tokom sastanka sa predstavnicima Privrednog kluba Cetinja, Simović je čestitao članovima na udruživanju u tu asocijaciju, ističući, da su tako postali jasniji, odlučniji i precizniji u odnosu na svoja očekivanja i poruke koje upućuju prema lokalnoj samoupravi i državi. „Rekao sam im da i danas demonstriramo otvorenost Vlade za komunikaciju i da je to jedini mogući način da zajednički dolazimo do rješenja kojima ćemo dodatno unapređivati poslovni ambijent, kako sa lokalnog nivoa, tako i sa nivoa države.

MPRR„Najbolja potvrda da to nijesu samo riječi, niti želja, nego i realnost je posjeta prostoru bivše Košute. Na zaostavštini tog preduzeća, koje nije odoljelo tranzicionim vremenima, sada imamo novu sliku. Imamo četiri vrijedna preduzetnika koji na ovom prostoru grade nove privredne subjekte iz četiri različite oblasti – prerade mesa, pekarske industrije, kozmetičke industrije i proizvodnje gume. Uz biznis inkubator koji je projekat lokalne samouprave, realno je očekivati da ćemo u skorijem vremenu imati najmanje 100 do 120 radnih mjesta i da će to biti odličan primjer kako se imovina koja je naslijeđena iz tih preduzeća ponovo oživljava, kroz novu proizvodnju i nova radna mjesta“,
kazao je Simović dodajući da po uzoru na poslovnu zonu Košuta može se u narednom periodu raditi i na oživljavanju prostora Oboda.

Simović je tokom posjete Cetinju obišao i preduzeće Marteks, koje uspješno posluje i razvija se od 1992. godine, s ciljem da sa vlasnikom razgovara o mogućnostima podrške daljem razvoju kompanije i rastu konkuretnosti njihovih proizvoda na domaćem i inostranim tržištima.

Na kraju radne posjete Cetinju, Simović i Bogdanović sa saradnicima razgovarali su sa predstavnicima Katunske i Riječke nahije o aktuelnim projektima i budućim koji će biti od značaja za razvoj ovih ruralnih područuja. „Imali smo otvorenu i konstruktivnu komunikaciju sa vrijednim domaćinima sa tih područja. Osjećamo potrebu da im se snažnije okrenemo i da na temelju ranije ostvarenih rezultata koje je imao kroz svoje dugo trajanje Odbor za razvoj Katunske nahije, obnovimo njegov rad. Ideja je da se takav odbor osnuje i za Riječku nahiju, kako bi sve ideje dolazile preko ovih odbora, a posredstvom Prijestonice usmjeravale se prema Vladi“, kako bi sa jednakom energijom radili na unapređenju života i u ruralnim područjima Prijestonice.









Kadrovi sa sastanka sa predstavicima Privrednog kluba Cetinja


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?